Obavijesti Pretražite Navigacija
Premijer oštro

Milanović o franku: 'Banke nisu bile oprezne i morat će snositi trošak'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Nisu bili dovoljno oprezni i budni kada su nudili te jeftine kredite prije šest, sedam i osam godina i morat će preuzeti trošak u ovom slučaju", naglasio je premijer Milanović.

Hrvatski premijer Zoran Milanović, koji boravi u službenom posjetu Estoniji, komentirao je u ponedjeljak situaciju s tečajem švicarskog franka rekavši da banke nisu bile dovoljno oprezne kada su nudile te jeftine kredite te da će morati preuzeti trošak, navodi se u priopćenju objavljenom na internetskim stranicama vlade.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović, predsjednik RH Gaf na svečanosti VIDEO Pogledajte Milanovićevu borbu, mučila ga jedna riječ: "La..." Državni vrh na obilježavanju Dana državnosti obilježavanje Dana državnosti Plenković napao Milanovića: "Kakav je to predsjednik države?! To je slučaj bez presedana"

"Nisu bili dovoljno oprezni i budni kada su nudili te jeftine kredite prije šest, sedam i osam godina i morat će preuzeti trošak u ovom slučaju", naglasio je premijer Milanović.

Na pitanje što vlada planira nakon godinu dana fiksiranog tečaja franka, premijer je kazao da je siguran, koja god će vlada u to vrijeme biti na vlasti, da će prije donošenja odluke imati na umu specifične uvjete u kojima su se našli hrvatski dužnici, koji su izloženi dvostrukom riziku.

Objasnio je da se s jedne strane dogodio veliki pad cijena na tržištu nekretnina, a s druge rast tečaja švicarskog franka.

'Ne mogu banke imati dioptriju 0.0, a ljudi okolo hodati slijepi'

"U tom trenutku vlada je trebala reagirati, jer to nadilazi kompetenciju Hrvatske narodne banke", kazao je premijer. Banke će na koncu trebati preuzeti otplatu dugova, zaključio je premijer i dodao da je, srećom, hrvatski bankarski sustav bio prilično pouzdan te nije nikad bio izložen rizičnim zaduživanjima i nije bilo nikakvog znaka bankarske krize u Hrvatskoj.

Milanović je kazao i da se razmatra mogućnost uvođenja posebne izlazne klauzule koja bi se primjenjivala retroaktivno pa će dužnici morati procijeniti žele li ostati u nekretnini ili odustati od nje kao vlasnici i u njoj boraviti kao podstanari.

"Čak i ako će to utjecati na njihovu kreditnu sposobnost", dodao je i na kraju zaključio: "Čuvao sam municiju tri godine i bio vrlo blag prema bankama. Sada i one moraju sudjelovati u rješenju." (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene