Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Što god vam pričali o nama...'

Milanović: Hrvatska zna da ove noći nikud ne bježi, ostajemo gdje jesmo!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska uz veliko slavlje na Trgu bana Jelačića i govore domaćih i stranih dužnosnika ušla je u Europsku uniju. Prvi je govor održao premijer Milanović.

Šaljite nam slike, videa - kako slavite ulazak Hrvatske u EU, a mi ćemo objaviti one najbolje!

Pročitajte i ovo Zoran Milanović čeka se most? Milanović već ima podršku 57 zastupnika? "Pitali su nas želimo li razgovarati" Zoran Milanović - 2 Objava na Facebooku Oglasio se Milanović! "Mandat može dobiti..."

Premijer Zoran Milanović prvi je poželio građanima Hrvatske dobrodošlicu u Europsku uniju.

>> UŽIVO Zagreb u blokadi, izaslanstva i državnici stižu na proslavu

'Govoreći ove povijesne i svečane noći o hrvatskoj, moram biti subjektivan, jer to je uostalom, Hrvatska kakvu sanjamo i gradimo: mozaik sastavljen od četiri i pol milijuna slobodnih shvaćanja vlastite zemlje, njezine prošlosti, sadašnjosti i budućnosti', poručio je Milanović.

Zemlja racionalnih ljudi

Napomenuo je kako je to i Europa kakvu smo sanjali i koju ćemo sada s drugima graditi.

'Što god vam pričali o nama, znajte da je ovo zemlja racionalnih ljudi, koji realno doživljavaju i sebe, i svoju državu, i ulogu svoje zemlje u Europi i svijetu', istaknuo je hrvatski premijer.

'Hrvatska zna da ove noći nikud ne bježi. Ostajemo tu gdje jesmo, ali sada s novom odgovornošću. Na nama je da pružimo ruku zemljama iz regije u što bržem usvajanju europskih kriterija. S tim zemljama i narodima povezuju nas neraskidive spone, među kojima je najuzvišenije zajedništvo u antifašističkoj borbi tijekom Drugog svjetskog rata', rekao je Milanović.

Suštinski ispravan i pravedan put

Dodao je kako Hrvatsku od Srbije, Crne Gore i BiH udaljavaju događaji iz devedesetih godina prošlog stoljeća. 'Hrvatska je u tom ratu dokazala svoju odanost slobodi, ali naknadno svjesna i vlastitih posrtaja na putu koji, zapravo, nije imao alternativu. Taj put bio je suštinski ispravan i pravedan', poručio je premijer Milanović.

Premijer je parafrazirao i misao, kako je rekao, jednog velikana zapadne filozofije, rekavši kako je u državi, kao i čovjeku, veliko ono što je most a ne cilj. 'Putovanje, a ne odredište. Hrvatska je izabrala biti most prema boljoj budućnosti regije', naglasio je.

Balkan i gorko-slatki Mediteran

Osvrnuo se i na povijest regije. 'Balkan - koji podrazumijeva i orijentalne uplive - također je važan i nezaobilazan element našeg identiteta i povijesti. Gorko-slatki Mediteran, kolijevka civilizacije, oduvijek je bio naša veza sa svijetom i prvo vrelo naših humanističkih ideala', rekao je Milanović.

Premijer je izrazio i uvjerenje kako će EU odsad biti otvorena doživljaju hrvatske posebnosti te da će istu doživjeti kao sastavni element vlastitog identiteta, koji je raskošan i šarolik.

Naše ambicije nisu plod drskosti i uobraženosti

'Najveće ličnosti hrvatske kulture i znanosti - ujedno i važne ličnosti u povijesti modernog svijeta - poput Nikole Tesle, Andrije Štampara, Ive Andrića, Antuna i Fausta Vrančića, Lavoslava Ružičke, Ivana Meštrovića, Ruđera Boškovića, Vladimira Preloga, Marka Marulića, Julija Klovića i drugih, koje nepravedno izostavljam - daju nam pravo da vjerujemo kako naše ambicije nisu plod drskosti i uobraženosti', istaknuo je Milanović.

Na kraju je Milanović poručio kako se ključevi slobodnijeg i ispunjenijeg života nalaze u obrazovanju - u osnovnim školama, gimnazijama i fakultetima. 'Trajna obaveza ove države i Unije kojoj se noćas priključujemo , da te ključeve učini što dostupnijima svim ljudima, bez obzira na socijalni status, nacionalnost, vjeru ili porijeklo', zaključio je Milanović te građanima poručio: 'Živjeli i živjela Hrvatska u Europi!'

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene