Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Povodom ulaska Hrvatske u Europsku uniju, za visoke strane uzvanike organizirana je i svečana večera, koju će kao domaćini voditi hrvatski predsjednik Ivo Josipović te hrvatski premijer Zoran Milanović.


Galerija Klovićevi dvori ugostit će visoke dužnosnike iz Europske unije i regije na svečanoj večeri povodom ulaska hrvatske u Europsku uniju. Večeru će kao domaćini voditi hrvatski predsjednik Ivo Josipović i hrvatski premijer Zoran Milanović.

Vezani članci Hrana - 1 Sine, Zoki je sve pojeo: Milanović je hit na društvenim mrežama nakon objašnjenja što je radio u Klubu Slika nije dostupna Milanović i Schulz otvorili izložbu 'Dobrodošla Hrvatska'

>> UŽIVO Zagreb u blokadi, izaslanstva i državnici stižu na proslavu

Domaćini su visokim uzvanicima pripremili, kako sami ističu, 'hrabra i autentična jela, ukorijenjena u tradiciji svih hrvatskih regija i reinterpretirana na suvremen i uzbudljiv način'. Želja je domaćina da se visoki gosti upoznaju s Lijepom našom putem nepca.

Sve namirnice su pomno odabrane te dolaze od malih proizvođača i svakoj se zna porijeklo, lokalitet i povijest. U ponudi na večeri će biti sezonski, lokalni, divlji okusi, ali i oni zanemareni ili zaboravljeni, no koje svakako vrijedi opet oživjeti.

Hranu će popratiti i odabir autohtonih i organskih vina, u izradi kojih je utjecaj čovjeka minimalan ili gotovo nikakav.

Evo i menija svečane večere, s kojim će se Hrvatska predstaviti stranim uzvanicima:

DOBRODOŠLICA - KRUH I SOL

Kaže se kako je topli kruh i par zrna soli iskrena dobrodošlica običnog čovjeka. Kruh koji će se naći na stolovima stranih uzvanika ispečen je od šest žitarica iz lokalnih mlinova i biti će poslužen topao i s najljepšim cvijetom soli iz Paške solane - jedinstvenog bouqeta, lagano kremastog i slatkastog okusa.

Uz kruh će ići i pjenušac Tomac Brut Classic s osunčanih brega Plešivica na sjeverozapadu Hrvatske.

ZEMLJA DOBROG SIRA I ČISTE PRIRODE

Autentični kozji i ovčji sirevi iz različitih regija uz organsko povrće iz domaćih vrtova, sljedeća je ponuda na meniju, koju će iskusiti visoki uzvanici.

Uz sireve i povrće moći će kušati i dvije vrste vina, istarsku Coronicu Gran Malvaziju iz 2009. te slavonsku Graševinu Goldberg Belje iz 2011. godine.

RED ZA PLAVU RIBU

Treći dio menija želi dočarati miris svježe ribe, mora i pučine na gradskoj ribarnici. Tri inčuna na tanjuru, jedan mariniran, jedan konfitiran i jedan slani, uz mladi lički krumpir i na podlozi svježe ubranog povrća, imaju zadatak dočarati ne samo red na gradskoj ribarnici, već i mirise djetinjstva generacija priobalnih žitelja, koji su opstali i odrasli uz ribolov i plavu ribu.

uz inčune gostima će biti poslužen dalmatinski Zlatan Pošip iz 2010. i istarski Vina Laguna Festigia Merlot iz 2010. godine.

JANJETINA ISPOD PEKE

Glavno jelo zauzet će tradicionalna janjetina ispod peke, ali pripremljena na moderan način, s bobom grahom i kupusom te oplemenjena divljim komoračem i smiljem.

Izbor vina uz glavno jelo jest dalmatinski Stina Plavac Mali Barrique iz 2010. te kutjevački De Gotho Pinot Crni iz 2010. godine.

DESERT - SALENJAK

Radi se o tipičnom kolaču kontinentalne Hrvatske, oplemenjenom marelicama i začinima iz drugih regija, koji u obliku tog deserta, zapravo povezuju sve dijelove Lijepe naše.

Uz desert bit će poslužen Krauthaker Zelenac, izborna berba bobica 2009. te Traminac Principovac, izborna berba 2010. godine, kojim se prije 60 godina nazdravljalo na krunidbi britanske kraljice Elizabete II.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook