Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posjetila Centar za posebno skrbništvo

Milanka Opačić: 'Neki se roditelji sukobljavaju zbog taština, a najvišu cijenu plaćaju djeca'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U zadnjih nekoliko godina povećao se broj djece koja su traumatizirana brakorazvodnim parnicama svojih roditelja, koji se nisu mogli dogovoriti o skrbništvu.

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić posjetila je u petak novoosnovani Centar za posebno skrbništvo kojem je, u skladu s novim Obiteljskim zakonom, glavna djelatnost zastupanje djece u brakorazvodnim parnicama i odraslih osoba s mentalnim poteškoćama u zaštiti njihovih osobnih i imovinskih prava i interesa pred sudovima i drugim tijelima.

Pročitajte i ovo Nestala Danka Ilić Neizreciva tuga FOTO Dankini roditelji u Boru zapalili svijeću: Otac u suzama poljubio pa ostavio plišanog bijelog medvjedića Imaš pravo, ostvari ga IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA! Ne znate trebate li prijaviti porez na dohodak? Stručnjaci su izračunali kako roditelji mogu ostvariti maksimalan povrat poreza!

U zadnjih nekoliko godina povećao se broj djece koja su traumatizirana brakorazvodnim parnicama svojih roditelja, koji se nisu mogli dogovoriti o skrbništvu. Zato nam je intencija bila da u novi Obiteljski zakon unesemo odredbe koje će služiti zaštiti i interesu djeteta, rekla je Opačić.

Sve više problema u podjeli pomoći: Ljudi se sukobljavaju zbog lopate ili metle

'Neki se roditelji zbog svojih taština i interesa sukobljavaju, a djeca plaćaju najvišu cijenu. Centar za privremeno skrbništvo pomagat će toj djeci između suda i roditelja, utvrditi njihove želje i zaštiti interese', kazala je Opačić.

Posebne skrbnike plaćat će Ministarstvo iz svojeg proračuna, zasad ih je osam u četiri dislocirane jedinice - Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu.

Oko 70 posto roditelja uspiju se dogovoriti o skrbništvu za svoju djecu. Po novom Obiteljskom zakonu predviđeno je da ispune Plan o zajedničkom skrbništvu, koji se potom šalje sudu na potvrdu. Nakon što ga sud potvrdi postaje ovršna isprva i na taj način se skraćuje vrijeme sudskog postupka, navela je Opačić.

U Planu o zajedničkom skrbništvu roditelji se dogovaraju o svemu - od toga kod koga će dijete živjeti, preko kontakata s drugim roditeljem, do visine alimentacije.

Ako roditelji to nisu u stanju, pa zbog toga djeca pate, djelatnici Centra za posebno skrbništvo dužni su pronaći najbolje rješenje za dijete. To znači da će u kontaktu s njim i uz pomoć stručnjaka utvrditi koji je roditelj adekvatniji i kakve su djetetove želje, a te će želje i stajališta prenijeti sudu, naglasila je Opačić.

Ravnateljica novoosnovanog Centra Karolina Šestak istaknula je da će Centar skrbiti i o zaštiti interesa osoba kojima je zbog invaliditeta oduzeta ili im se hoće oduzeti poslovna sposobnost.

Ravnateljica zagrebačkog Centra za socijalnu skrb Božena Horvat-Alajbegović ustvrdila je da je struka zadovoljna novim zakonskim rješenjima jer nude bolju i kvalitetniju uslugu posebnim kategorijama osoba i djeci, te da će rasteretiti djelatnike centara koji su do sada radili i dio tog posla. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene