Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Novi kolumnist portala Dnevnik.hr ugledni je hrvatski meteorolog Milan Sijerković. Gospodin Sijerković neumorno piše već godinama i do sada je objavio više desetaka knjiga. Mnogi ga na TV ekranima gledaju od djetinjstva, a sada imate priliku čitati njegove kolumne na našem portalu.


Spomendan sv. Vinka, 22.siječnja, koji u hrvatskom puku ima različita imena: Vinkovo, Vincekovo, Vincelovo i slično, u pučkoj je meteorologiji važan i zanimljiv blagdan. Sv. Vinko smatra se zaštitnikom vinograda, vinogradara i vinara, pa se u svima vinogradarskim područjima, posebice u kopnenoj Hrvatskoj, poput Požeštine, dolično proslavlja. To je prvi od pet zapovjednih vinogradarskih blagdana.

Vezani članci Ilustracija Stiže promjena vremena: Meteorolog Ivan Čačić otkriva što nas čeka idućih dana Ilustracija Ples sunca i oblaka: Meteorolog otkriva kakvo će vrijeme biti idućih dana, ali i kada stiže promjena

Zanimljivo je da prema njegovom životopisu, koji se većim dijelom temelji na predaji i legendi nego na pouzdanim činjenicima, sv. Vinko nema bilo kakve veze s vinogradima i vinom.

Jedina je povezanost to što je živio u vinorodnoj Španjolskoj. U 4. stoljeću bio je đakon u Zaragozi. U doba vladavine rimskog cara Dioklecijana, koji je bio veliki neprijatelj kršćana, prokonzul Dacijan progonio je Vinka zbog njegovih kršćanskih nazora i djelovanja, pa ga je nakon uhićenja podvrgnuo strašnim mukama.

Pošto ni tako nije uspio uzdrmati njegovu vjeru, pokušavao ga je pokolebati napadnom ljubaznošću i nametanjem raskoši. Među inim, naložio ga je položiti u zamamno mekanu postelju posutu mirisnim ružama. Kako bi se odupro takvim i sličnim napastima, Vinko je potražio božju pomoć, kako bi ga smrt spasila da ne poklekne pred prejakim izazovima.

Srdit zbog neuspjeha, Dacijan je bacio Vinkovo truplo zvijerima, kako bi ga pojele i tako zatrle njegov trag. To se nije dogodilo jer je doletio gavran koji je zaštito svečevo truplo. Zatim su ga bacili o more, s mlinskim kamenom oko vrata. More ga je, međutim, na čudesan način izbacilo na obalu, a valovi su iskopali grobnicu, kako bi skrili i sačuvali njegove posmtne ostatke. Nakon dugog, dugog vremena pronašli su svečevo truplo i pokopali ga u španjolskoj Valenciji.

Na spomerndan sv. Vinka običaj je hrvatskih vinogradara posjećivati vinograde i ondje priređivati prigodne obrede, pa i neobuzdane veselice. Prisutan je i običaj kićenja trsova loze domaćim suhomesnatim proizvodima, poput kulena, kobasica i sličnog, a i pokojom staklenkom vina. Trsovi se također posipaju svetom vodom i vinom, a obavljaju se i molitve za uspjeh berbe.

S Vincekovim počinje nova sezona radova u vinogradu. S tim blagdanom povezuju se i proricateljske vremenske izreke.

Smatralo se da vincekovo lijepo vrijeme naviješta dobru vinsku ljetinu. Otud izreka: Ako na Vinka sunce peče, u bačve vino teče! Na zdravlje!

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju