Ministar zdravstva Milan Kujundžić u srijedu je rekao kako će Vlada pronaći način da se djelatnicima u zdravstvu podigne plaća za četiri posto pozvavši ih na razumijevanje jer se plaće ne mogu dizati više. Sindikati poručuju da neće odstupiti od zahtjeva o povećanju plaće, ne isključivši ni štrajk.

Galerija


Kujundžić je ocijenio kako su sindikati maksimalno korektno te vrlo skromno pregovarali o uvjetima povećanja plaća i to povećanje od 4 posto po modelu složenosti posla, izuzetne odgovornosti, rizika infekcija i štetnoga djelovanja na zdravlje, po modelu odrađenih pripravnosti s troškovima prijevoza i sl.

"Vjerujem da će Vlada iznaći način da se djelatnicima u zdravstvu podigne plaća za 4 posto, a nadam se i da će djelatnici u zdravstvu imati razumijevanja jer se trenutno plaće ne mogu dizati više od četiri posto", kazao je.

Zahvalio sindikatima

Naglasio je kako je iznimno zahvalan sindikatima na korektnosti te istaknuo da Vlada ima sluha za potraživanje sindikata.

"Ova odgoda je samo uštimavanje traženog s proračunom te s drugim potencijalnim potražiteljima povećanja plaća. Vlada ima razumijevanja. Mi moramo zadržati liječnike i sestre koji su izuzetno traženi u Europi. Stoga im se moraju plaće bar toliko povećati", poručio je.

Kujundžić je rekao da očekuje u narednim tjednima riješiti problem.

Štrajk nije isključen kao opcija

Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske (SSZSSH) Stjepan Topolnjak je istaknuo kako sindikati neće odustati od svojih potraživanja, a ako bude potrebe, ne isključuje ni mogući štrajk. Sindikati su se borili za povećanje plaća, od početka kolovoza za tri, a potom, od 1. listopada, za četiri posto.

Topolnjak je poručio da su se pregovori produljili na već godinu i pol dana. "Vlada još nije shvatila kako zdravstveni djelatnici odlaze iz Hrvatske tražeći bolje uvjete rada, a već ih i sada nedostaje u hrvatskom zdravstvu", naglašava. Upozorio je kako neki djelatnici u zdravstvu imaju plaću nižu od minimalne bruto plaće u Hrvatskoj.

Štrajk u zdravstvu, ilustracija (Foto: Robert Anić/PIXSELL) Vlada popušta? Čini se da će ipak povećati plaće zdravstvenim djelatnicima

Milan Kujundžić (Foto: Dnevnik.hr) Kujundžić o mogućem štrajku u zdravstvu: "Naći ćemo rješenje kako povisiti plaće sestrama i liječnicima. Ljudi moraju biti plaćeni"

Na pregovorima koji su predviđeni za 20. kolovoz, Topolnjak očekuje iznošenje konkretnih podataka s koliko novca radnici u zdravstvu raspolažu. Ponovio je i kako ne žele pristati na ništa manje od onoga što su ranije zatražili.

"Ako se ne odobre naši minimalni zahtjevi, a Vlada bude pregovarala s 's figom u džepu' onda ćemo mi zatražiti i više. Od početka kolovoza povećanje je trebalo biti tri posto, a od 1. listopada 4 posto", rekao je.

''Vlada mora shvatiti da nema dovoljno kadra''

Pregovori, dodaje, ne bi trebali ovisiti o nekim drugim javnim službama. Naveo je primjer povećanja primanja u prosvjeti u listopadu četiri, a u siječnju dva posto. "Vlada konačno mora shvatiti kako u zdravstvenom sustavu nema dovoljno kadra, kako nam odlaze ljudi, ne samo zdravstveni radnici, nego i nezdravstveni. Nema više vremena za odugovlačenje", zaključio je.

Topolnjak je ponovio da će djelatnici u zdravstvu posegnuti za prosvjednim akcijama ako se ne udovolji zahtjevima, a ni šrajk nije isključen. (Hina)