Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Uoči izglasavanja državnog proračuna u ponedjeljak u Hrvatskom saboru, predsjednik stranke Bandić Milan 365 -Stranka rada i solidarnosti Milan Bandić poručio je u nedjelju da će njihovi zastupnici poduprijeti proračun, ali je pozvao Vladu i premijera Tihomira Oreškovića da podrži njihove amandmane vezano za hrvatske branitelje i invalide.


Branitelji su prioritet ove zemlje jer su je stvorili i obranili, rekao je Bandić na konferenciji za novinare u Središnjici stranke, te pozvao Vladu i resorno ministarstvo da pri izglasavanju proračuna vode računa o braniteljima i o invalidima. Najavio je da će njegova stranka sutra glasovati za proračun.

Vezani članci Milan Bandić Tajne snimke Milana Bandića i vozača: "Nije problem ako si uzeo, ali ako si uzeo, a nisi mi rekao…", "To je gajba, odmah" Natalija Prica Oreški - 3 Prva ispovijest Natalije Price poslije najtežih životnih trenutaka: "Objavljeno je puno neistina"

Pozdravio je odluku Vlade što je u "u hodu" riješila problem prijevoza učenika i studenata. "Treba ih pohvaliti za nešto što se u hodu popravi i zato ih molim", rekao je , "da poprave i ovo oko branitelja i oko invalida, isto u hodu kao što su popravili i u hodu prijevoz učenika". Izrazio je nadu da će Vlada prihvatiti amandmane vezane za branitelje i invalide.

"Klub Stranke rada i solidarnosti će dići ruke za proračun, ali invalidi ne mogu čekati rebalans. Branitelji ne mogu čekati rebalans, to treba riješiti sutra i pozivam sve zastupnike da podrže te amandmane i pozivam aktualnu ministricu socijale, Vladu i premijera da do sutra 'popeglaju' tu pomoć i njegu invalidima. Radi se o temeljima socijalne države", naglasio je.

"Nema ultimatuma. Nemamo mi ultimatum. Mi ćemo proračun podržati, u ime pameti ćemo podržati (...)", rekao je Bandić, dodavši: "Ja 16 godina sam proračune radio u Gradu Zagrebu, to je pola Hrvatske i znam što je to. Nisam farizej, a ni Boško Buha koji baca bombe. Ja sam preiskusan i preodgovoran čovjek. Vodim 16 godina pola Hrvatske i znam što to znači. To je izuzetna odgovornost".

Saborski zastupnik i predsjednik saborskog Odbora za ratne veterane Miodrag Demo istaknuo je kako se u stečena prava hrvatskih branitelja, invalida i članova njihovih obitelji ne smije dirati jer je to doista potreba ljudi koji 24 sata žive sa svojim oštećenjima samo zato što su branili domovinu.

"Amandman je podnesen jer ga nije imao tko podnijeti. Sjećate se kako mjesec dana upozoravam da smo trebali imati ime ministra hrvatskih branitelja jer se donosi proračun, da netko treba, kao ostali ministri u Vladi, napraviti korekciju, ako treba i preraspodjelu sredstava unutar samog Ministarstva - samo da se prava invalida ne diraju jer to je krajnja točka do koje treba ići, ispod te točke nikako", istaknuo je Demo.

Kaže kako još ima vremena jer je u ponedjeljak u 11 sati u Hrvatskom saboru glasovanje o proračunu. Podsjetio je da je u Saboru više od 20 zastupnika hrvatskih branitelja, i kako ističe, radi svoje odgovornosti prema tim ljudima podnio je taj amandman. (Hina)