Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prebacivanje duga na RH?

'Možda će naši praunuci dobiti štednju Ljubljanske banke'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Štediše ljubljanske banke već dva desetljeća čekaju da im se vrati dug. Premijerka Kosor i premijer Pahor rješavanje spora prebacili su na Banku u Baselu.

Jadranka Kosor i Borut Pahor dogovorili su se da će se dogovoriti. Tako pravni zastupnici oštećenih štediša Ljubljanske Banke tumače prebacivanje cijelog problema u Basel. 'To je način rješavanja - spor dugotrajan, neizvjestan, koji prijeti tim da se nikad ništa neće riješiti', rekao je Milivoje Žugić, pravni zastupnik štediša.

Pročitajte i ovo Ograničenja vode u Španjolskoj - 4 Katalonija na udaru Izvanredno stanje zbog najveće suše u povijesti: Spremaju se ograničenja potrošnje vode Ilustracija Podaci HNB-a Evo koliko Hrvati imaju na štednji, objavljena je i brojka milijunaša, njihov novac premašuje 2,4 milijarde eura

Ni štediše nisu optimistični oko vraćanja štednje. 'Ja mislim da mi nećemo dobiti štednju, a naši praunuci možda, jer sad smo dalje od rješenja nego što smo ikad bili. Mislim da to nije bilo dobro i da je ljetos trebalo puno bolji ugovor s njima sklopiti i da smo mogli to riješiti. Da je politika htjela, mogla je to riješiti', smatra Zlatica Aras, bivši štediša Ljubljanske banke.

300 milijuna eura ili čak 2 milijarde i 200 milijuna kuna potražuje 135 tisuća Hrvata od Ljubljanske banke. Iza devizne štednje u bivšoj Jugoslaviji stajala je država. Iako je sav novac išao u Ljubljansku banku u Ljubljani, Slovenci bi teret dugovanja htjeli prebaciti na druge. 'Prema koncepciji Slovenije, a ja bih rekao da je to pravno vrlo čudna koncepcija, to bi trebala vratiti Hrvatska radi toga što su te štediše na području s prebivalištem na području Republike Hrvatske', pojasnio je Žugić.

>> Idila Kosor i Pahora: Odlučili smo biti odlični susjedi!

Tako bi nakon dogovora preko banke u Baselu, teret isplate duga mogao pasti na Hrvatsku. 'Mi smo dali to Ljubljanskoj banci, to je sad u drugoj državi, i oni nama moraju dati taj novac, a ne Hrvatska kao takva', uvjerena je Zlatica. 20 godina štediše čekaju svoj novac i još ni približno ne znaju kad će ga dobiti.

Hoće li Slovenija dug Ljubljanske banke prebaciti na Hrvatsku?

  • Ne, teret dugovanja se ne može samo tako prebaciti
  • Naravno, Slovenija će se duga riješiti prebacivanjem na Hrvatsku
  • Svejedno je tko će isplatiti štediše, glavno da dobiju svoj novac
  • Štediše taj novac neće vidjeti ni iz hrvatske ni iz slovenske blagajne

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene