Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mala škola prognoze

Koja je poveznica između klime i kvalitete zraka? Odgovor ima meteorolog Ivan Čačić

Meteorolog Dnevnika Nove TV Ivan Čačić objašnjava na koji način su povezane kvaliteta zraka i klima.

Kvaliteta zraka i klima međusobno su povezane jer tvari odgovorne za klimatske promjene i narušavanje kvalitete zraka često emitiraju isti izvori.

Na primjer, izgaranje fosilnih goriva emitira u atmosferu ugljični dioksid i dušikov oksid - što opet može dovesti do stvaranja ozona i nitratnih aerosola.

Pročitajte i ovo Provjereno: Gluhoslijepe osobe - 2 Priča Provjerenog Zamislite život u kojem za sve potrebe, sva pitanja i komunikaciju imate - 50 minuta na dan: "I zato mi je užasno važno..."

Pročitajte i ovo Policija, ilustracija Aktualna tema Vjerujete li hrvatskoj policiji? Pogledajte kakvi su rezultati glasanja u Dnevniku Nove TV

Kvaliteta zraka povratno utječe na zdravlje ekosustava, jer biljke apsorbiraju onečišćujuće tvari u zraku poput dušika, sumpora i ozona, što šteti okolišu i smanjuje prinose usjeva.

Uključivanjem više zelenih površina svakako dio su prirodnog rješenja klimatske krize, posebno unutar gradova koji su odgovorni i za 70 posto emisija uzrokovanih ljudskim djelovanjem.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene