Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Peti ekonomski forum

Mesić: Zemlje krizu mogu ublažiti suradnjom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Regionalnom ekonomskom forumu predsjednika država, koji se održao u Ohridu, hrvatski predsjednik Stjepan Mesić snažno se založio za jačanje suradnje zemalja u regiji i zajednički nastup na trećim tržištima kako bi se ublažile posljedice financijske krize, ispunili standardi za prijam u EU i poboljšao život građana.

Peti ekonomski forum, koji se ove godine održava na temu 'Konkurenti i partneri na putu u Europsku uniju', otvorio je makedonski predsjednik Branko Crvenkovski, a u radu su sudjelovali predsjednici Albanije, Crne Gore, Bugarske i Bosne i Hercegovine.

Pročitajte i ovo Ruska podmornica kriza u Europi Ozbiljno upozorenje iz središta Europske unije: “Rusija se priprema za dugi sukob sa Zapadom” Slika nije dostupna Suradnja s SAD-om Mesić: Očekuje nas još jedan 'krizni val'

Izrazivši zadovoljstvo što je Hrvatska na prvom mjestu po konkurentnosti u regiji prema Lisabonskoj strategiji, Mesić je naglasio da je Hrvatska snažno napredovala u informatizaciji, izumiteljstvu i razvoju istraživačkih djelatnosti, ali da su potrebne i dublje strukturne reforme.

Govoreći o globalnoj gospodarskoj krizi i njezinu utjecaju na zemlje u regiji, Mesić je ustvrdio da zemlje pojedinačno ne mogu riješiti krizu, ali je mogu ublažiti suradnjom. Hrvatska, kao i ostale zemlje, najprije će se suočiti sa smanjenjem izvoza i zajmova i stoga, naglasio je, valja povećati trgovinu i ulagati u infrastrukturne objekte, to prije što se gospodarstva u regiji nadopunjuju. Zato bi zajednički izvoz na treća tržišta bio mnogo lakši, a tako bi se pridonijelo i razvoju regije, istaknuo je Mesić.

Jačanje gospodarske suradnje znatno može ublažiti posljedice sadašnje krize, ustvrdio je i pozvao nazočne na dogovor o čvršćoj suradnji u okviru CEFTA-e. To je jedini način da se poboljša konkurentnost te ostvari strateški cilj, a to je ispunjenje standarda za prijam u EU i poboljšanje životnih uvjeta građana, zaključio je Mesić.

Ostali predsjednici u svojim su se govorima uglavnom zadržali na gospodarskom stanju u svojim zemljama i mjerama koje poduzimaju za svladavanje gospodarske krize. Albanski predsjednik Bamir Topi založio se da i Kosovo bude uključeno u ovaj ekonomski forum, a bugarski je predsjednik govorio i o pogodnostima i napretku svoje zemlje od kada je članica EU-a.

Izvješće o konkurentnosti zemalja u regiji po Lisabonskoj strategiji podnio je predstavnik organizatora Foruma mr. Zlatko Lagumdžija.

Hrvatski predsjednik Mesić bio je najviše intervjuirani sudionik skupa, a novinari su uglavnom tražili njegovo mišljenje o gospodarskim i sigurnosnim prilikama u regiji, posebno u BiH, te o odnosima Hrvatske i Srbije, posebno u vezi sa sudskim procesom pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu.

Nakon završtka rada Foruma predviđena je konferencija za novinare.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene