Predsjednik Mesić vratio se iz Sirije, gdje je posjetio naše vojnike na kriznoj Golanskoj visoravni, naftaše u pustinji, ali i u tradicionalnim narodnim nošnjama plesao orijentalne plesove.


Usred pustinje, oko 300 kilometara od granice sa Irakom, jedno je od naftom i plinom bogatih polja. Dvjestotinjak hrvatskih radnika ovdje obavlja istraživačke poslove. Uz CROSCO, INA je među vodećim ulagačima u Siriji. A da Hrvatska ravnopravno stoji uz velike ulagače na Sirijskom tržištu uvjerio se i hrvatski predsjednik kojeg je topla dobrodošlica pratila posvuda.

Vezani članci Nikola Grmoja Grmoja: "Hrvatska nafta završava u Mađarskoj zahvaljujući potpisu Ćorića, a on se izvlači na jeftinu foru" Andrej Plenković Plenković opet komentirao Ćorićevu izjavu: "To je lažna hajka, nitko iz vlasti ne gleda tko što piše na mobitel"

Razloga za ples, predsjednik je itekako imao. I to gotovo deset milijuna dolara, koliko je Hrvatska izvoznih prihoda ostvarila samo ove godine. Uz naftaše, Siriji nudimo i metal i kućanske aparate. Oni Hrvatskoj nude namještaj, tekstil i tkanine.

Hrvatska, zemlji vojnog režima s većinskim muslimanskim stanovništvom, nije nepoznata destinacija, pa tako mnogi njezini stanovnici hvale prirodne ljepote naše zemlje. U Siriji je pak privlačenje turista dinamičan i na kraju unosan posao. Koriste se razni načini pa se tako strancima, koji opsjedaju sirijsku metropolu, nude srećke, smiješe se ulični čistači cipela, trgovci ih mame tradicionalnim grickalicama. A s pročelja gotovo svih zgrada, trgovina, pa čak i automobila prati vas pogled sirijskog predsjednika Al-Assada.