Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tko će odgovarati

'Šetanje Đinđićevih ubojica po RH za svaku je osudu!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kada odbjegli osuđenici za ubojstvo premijera Đinđića bezbrižno šeću Zagrebom, javno izlaze u elitne klubove, voze dobre automobile ne misleći pritom da će ih netko uloviti, to je direktna pljuska hrvatskoj nacionalnoj sigurnosti.

'Vode se istrage rade se sve analize i obavještajne i policijske i čim bude jasno o čemu se radi javnost će biti izvještena', kaže predsjednik Ivo Josipović. Ubojice su šetale Hrvatskom i za vrijeme Mesićeva mandata. Hitno treba istražiti, kaže, kako je to bilo moguće. 'To je za jednu službu kompromitantno. Ubojice premijera jedne države da u drugoj slobodno šetaju to je za svaku osudu. Treba izvršiti analize i utvrditi tko je morao znati i tko je mogao znati, a da nije poduzeo što je potrebno', smatra bivši predsjednik države Stjepan Mesić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Antunović: 'Izjave Sanadera i Mesića su očekivane' Slika nije dostupna Mesić: 'SOA-ina provjera obavljena u skladu sa zakonom'

>> VIDEO: Pogledajte kako je uhićen Miloš Simović

Na pitanje hoće li netko odgovarati zbog sigurnosnih propusta, Josipović je rekao da će ubojice sigurno odgovarati Tko je sve morao znati i više je nego jasno. Po hijerarhiji, SOA na čelu s Josipom Buljevićem, ured vijeća za nacionalnu sigurnost na čelu s predstojnikom Petrom Miševićem, Savjet za koordinaciju sigurnosno obavještajnih agencija na čelu s ministrom Karamarkom i predsjednikovim savjetnikom Sašom Perkovićem. Na samom vrhu je Vijeće za nacionalnu sigurnost, u kojem uz sve navedene sjede i predsjednik i premijerka. Predsjednika Josipovića smo pitali hoće li tko odgovarati za evidentne propuste. 'Za što? Ubojice će sigurno odgovarati. Postoji odgovornost, bit će i to te zasigurno treba prvo provesti istragu', istaknuo je Josipović.

Nadzor nad radom sigurnosno obavještajnom agencijom provodi Sabor, točnije odbor za nacionalnu sigurnost i vijeće za građanski nadzor. Kad god hoće mogu zatražiti izvješće o radu agencija. Ni oni čini se nisu baš ažurni. 'O tome ću moći više govoriti kada dobijemo više informacija od MUP-a', kratko je rekao Tomislav Čuljak, potpredsjednik odbora za nacionalnu sigurnost. Je li bila ugrožena nacionalna sigurnost, državni vrh još uvijek čini se ne zna. Josipović kaže kako će tražiti sazivanje sjednice vijeća za nacionalnu sigurnost, sukladno rezultatima istrage.

Sjednicu vijeća, poručuje Mesić, treba sazvati. Od premijerke ni traga ni glasa. Našem se državnom vrhu čini se nikamo ne žuri. Isto kao što se tajnim službama i policiji sedam godina nije žurilo uloviti okrutne ubojice premijera Đinđića.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene