Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mesić: 'SOA-ina provjera obavljena u skladu sa zakonom'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izjavio je da je nadzor Sigurnosno-obavještajne agencije pokazao da su sigurnosne provjere aktivista civilnih udruga izvršene kvalitetno i u skladu sa zakonom, osim u slučaju kad je jedan od službenika na neuobičajen način provjeru obavljao telefonskim putem.

'Nije uobičajen način na koji je radio i vjerojatno će zato snositi konzekvence', rekao je Mesić.

Pročitajte i ovo Stablo palo na automobil - 2 Snježno nevrijeme Koliko ste zadovoljni reakcijom službi na vremenske neprilike? Pogledajte kako ste glasali Slika nije dostupna Mesiću se slučaj Cigelj čini kao šala

Predsjednik je ustvrdio kako je dovoljno saznati samo za jedan slučaj telefonskih provjera da se pretpostavi kako takvih provjera ima više. Stoga smatra kako treba tražiti odgovornost za sve takve slučajeve, ako se utvrdi da ih je bilo.

Mesić drži da je pitanje propisa tko i na koji način smije obavljati provjeru, no da je drugo pitanje je li osoba koja je obavljala provjeru u sklopu svojih ovlaštenja izvršila svoje dogovore.

'To nije pitanje SOA-e. Oni su dobili zahtjev i onu su taj zahtjev
izvršili', rekao je Mesić.

Mesić je rekao i kako je utvrđeno da je SOA-a dobila zahtjev za sigurnosne provjere od kasnije smijenjene predstojnice Vladina Ureda za udruge Jadranke Cigelj, ali smatra da je ona vjerojatno s nekim dogovarala da se ide u takvu provjeru.

Predsjednik drži kako zahtjev za provjerama nije bio nezakonit, jer, kako je rekao, čelnici državnih organa imaju pravu zatražiti
provjeru.

Najavio je da će ravnatelja SOA-e Tomislava Karamarka osloboditi tajne i dozovoliti mu da se očituje o slučaju Cigelj.

Na pitanje treba li smijeniti potpredsjednicu Vlade Jadranku Kosor, Mesić je rekao kako nije premijer pa ne može utvrđivati odgovornost članova Vlade.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene