Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mesić: Pojam tranzicije označava pljačku uz prisustvo vlasti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pojam tranzicije u svim zemljama jugoistočne Europe označava pljačku, nepravdu i prijevaru, a počinitelje pljačke koja je izvršena uz prisustvo vlasti trebalo bi kazneno goniti, izjavio je u subotu u Zagrebu hrvatski predsjednik Stjepan Mesić na regionalnoj konferenciji nevladinih organizacija koje čine Igmansku inicijativu.

"Pojam tranzicije u svim zemljama znači isto - u gospodarskoj sferi označava pljačku, nepravdu, prijevaru, i sve to ima posljedice u drugim sferama društvenog života", rekao je Mesić, istaknuvši da je "pljačka na čitavom prostoru izvršena uz prisustvo vlasti".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Svjedočenje poduzetnika Obranović: S tastom Mesićem nikad nisam razgovarao o Glavašu Slika nije dostupna 'Nije bilo svojstveno ni '90-ih' Pupovac: Napada poput Josipovićevog nije bilo ni 90-ih, to nisu radili ni Tuđman ni Mesić

"Centar korupcije, hardware korupcije, je fond za privatizaciju. Ne znamo gdje je software, došli smo samo do hardwerea i slomit ćemo ga", kazao je hrvatski predsjednik na konferenciji Igmanske inicijative pod nazivom "Tranzicijske zemlje: između sjećanja na socijalnu državu i rastuće socijalne isključenosti".

Mesić je rekao da ne traži reviziju pretvorbe, nego kazneni postupak protiv onih koji su koristili svoju poziciju da bi sebi ili drugima pribavili nezakonito imovinsku korist.

"Ja volim govoriti o ljudima koji su danas enormno bogati, a prije rata nisu imali ni bicikla", dodao je, naglasivši kako "takvim ljudima građenje vlastitih imperija tuđim, teško zarađenim novcem, sigurno nije posebno teško palo".

"Dozvolit ću si da posumnjam u iskreno domoljublje onih koji su sredstva sakupljena za obranu koristili za kupnju dragulja, stanova i auta", rekao je Mesić, napomenuvši da koristi ovu prigodu da poruči kako s takvima, "daleko od svog kraja, taj obračun tek počinje".

"Niti bi zločin takve tranzicijske pljačke smio zastariti niti bi odlučnost da se pronađu njegovi počinitelji smio imati rok trajanja", kazao je Mesić.

On je podsjetio da se tijekom 90-ih godina uz ratno razaranje odvijalo drugo razaranje, za neke mnogo gore -socijalno. Do tada uspješni industrijski pogoni su zatvarani, profitabilne tvrtke prodavane u bescijenje, radnici istjerivani na cestu, kazao je Mesić, naglašavajući kako se sve to moralo trpjeti pod izlikom nacionalnog jedinstva u uvjetima rata i ratne nužde.

Nevidljiva ruka pomela je pred sobom sve prepreke novom idealu, profitu pojedinca, dodao je.

Mora se, istaknuo je Mesić, kritički pristupiti postojećem sustavu prvotno usvojenom napamet, nemilosrdno i naglo bez nužnog preispitivanja i prilagođavanja specifičnim uvjetima zemlje.

Kako je naglasio, posljedice toga danas osjećaju oni na društvenoj margini - umirovljenici, nezaposleni, pripadnici manjina, samohrani roditelji.

Zoran Pusić, predsjednik Građanskog odbora za ljudska prava (GOLJP), kazao je da u tranzicijskim zemljama postoji opasnost da se zanemare socijalna prava i da se profit tretira kao vrhunska vrijednost, a radnici postaju potrošna roba.

Kako je istaknuo, cilj ove konferencije je da bude prva u nizu koja će upozoriti i senzibilizirati javnost i potaknuti političke stranke na donošenje zakona, a konačni cilj je da neka socijalna prava prerastu u civilizacijske standarde ispod kojih se ne smije ići.

Supredsjednik Igmanske inicijative iz Crne Gore Branko Lukovac je također kazao da "privatizacija u tranzicijskim zemljama ima različite modela, ali da je česta posljedica bogaćenje malog broja, a siromašenje velikog dijela društva".

Novi vlasnici diktiraju vlasti svoje uvjete radi povećanja profita, dodao je. Kako je naglasio, tranzicijski proces u Crnoj Gori je počeo kasno i nada se da će ona izvući poruku iz drugih zemalja koje su to prošle prije nje.

Sudionici konferencije su govoreći o problemu Feral Tribunea, koji ovaj tjedan nije, prvi put u 14 godina tiskan radi nedavne blokade računa od strane države, kada je prisilno naplaćeno pola milijuna kuna na ime neplaćenog duga za PDV, te su pozvali na pružanje pomoći.

Pozvane su sve nevladine udruge okupljene u Igmanskoj incijativi kao i čitatelji da uplate pomoć za Feral Tribune. Pozivima za pomoć se priključio i hrvatski predsjednik koji je kazao da je to "naša dužnost ako želimo da naša demokracija napreduje".

Igmanska inicijativa osnovana je u studenome 2000. u Zagrebu. Projekt su pokrenule tri nevladine organizacije iz Hrvatske, BiH i SR Jugoslavije - (GOLJP), Demokratska alternativa iz Sarajeva i Centar za regionalizam iz Novog Sada, a sada okuplja 140 nevladinih organizacija iz Hrvatske, BiH, Srbije i Crne Gore.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene