Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mesić: 'Obeštećenje štediša Ljubljanske banke treba riješiti dogovorom'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Republike Stjepan Mesić podržava mišljenje Suda za ljudska prava u Strasbourgu, temeljeno na stajalištu Parlamentarne skupštine Vijeća Europe, da obeštećenje tisuća štediša Ljubljanske banke u Hrvatskoj dogovorom trebaju riješiti Hrvatska i Slovenija.

Hrvatska je za dogovor pa bi bilo dobro da ga i druga strana prihvati, rekao je. Ako sudovi ne mogu riješiti taj slučaj, dužne su to učiniti države jer građani jedne zemlje ne mogu biti kažnjeni zbog raspada bivše države i ne smiju se štediše banke tretirati na različite načine ovisno o tome iz koje su sadašnje države, rekao je predsjednik Mesić, odgovarajući na pitanja novinara danas u Opatiji, gdje Mesić nazoči dvjema konferencijama. 

Pročitajte i ovo Volodomir Zelenski - 3 vrlo široki nacrti Što bi Ukrajina mogla prepustiti Putinu: U tišini traju pregovori za okončanje rata u Ukrajini Slika nije dostupna Situacija je bila zrela za dogovor Mesić: Europi je već dosadilo to prepucavanje

>> Strasbourg: Odbačene tužbe hrvatskih štediša protiv Ljubljanske banke

Veliko vijeće Europskog suda za ljudska prava jednoglasno je danas u Strasbourgu odbacilo tužbu troje hrvatskih državljana protiv Slovenije zbog duga Ljubljanske banke, potvrdivši presudu sedmeročlanog vijeća iz 2006. budući da je, kako se navodi, dvoje od troje tužitelja u potpunosti isplaćeno, a treći je pokrenuo postupak pred hrvatskim sudom.

Veliko vijeće u obrazloženju presude ističe da su strane u postupku zatražile od Suda da se pozabavi brojnim pitanjima koja se odnose na okolnosti raspada bivše Jugoslavije i njezina bankarskog sustava, te da su na Sudu tisuće tužbi protiv svih država sljednica SFRJ. 'Sud se može samo pridružiti stajalištu Parlamentarne skupštine Vijeća Europe, koja je usvojila rezoluciju 1410 (2004. godine) prema kojoj pitanje obeštećivanja toliko tisuća osoba treba biti riješeno dogovorom između zemalja sljednica.... Sud je uvjeren da poštovanje ljudskih prava, kako je definirano Konvencijom i Protokolima, ne zahtijeva od njega da nastavi razmatrati tužbe, stoga je odlučio izbrisati ove predmete sa svoga popisa', kaže se u presudi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene