Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić rekao je kako je smatrao da je dobio dovoljno jamstava uključenih strana, da bi povjerio mandat za sastavljanje vlade, predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu, misleći pri tome i na samoga Sanadera i na čelnike koalicije HSS - HSLS, Josipa Friščića i Đurđu Adlešić.


'Ako Đurđa Adlešić i njezin koalicijski partner Friščić, kažu da pregovaraju jedino s HDZ-om, da su dogovorili sve osim još nekoliko pitanja, koje još trebaju riješiti, i ako mi Ivo Sanader dođe i kaže, da i o tome sada pregovaraju, onda mislim da je to riješeno', rekao je Mesić u izjavi hrvatskim novinarima.

Vezani članci Slika nije dostupna Sindikati obrazovanja zabrinuti zbog moguće ucjene HSS-a Slika nije dostupna Sanader: HDZ ima veću podršku nego što javnost zna

Predsjednik je komentirao izjavu Đurđe Adlešić, objavljenu danas u nekim medijima, da, kako je rekla, 'ni ja ni gospodin Friščić nismo izravno kazali Mesiću, da dajemo podršku Sanaderu'.

Što se tiče čelnika SDP-a Zorana Milanovića i činjenice da nije čestitao novom mandataru, Mesić je na novinarsko pitanje odgovorio kako ne zna 'u čemu je to sporno'.

'Bilo bi u redu da su ne samo Milanović, nego i drugi, čestitali
Sanaderu, na rezultatu koji je postigao na izborima, pobjeda će biti tek onda kad postavi Vladu', istaknuo je Predsjednik.

Na pitanje novinara smatra li da treba mijenjati članak hrvatskog Ustava, koji govori o načinu na koji Predsjednik povjerava mandat, Mesić je rekao: 'Što se mene tiče, ne treba, jer ja smatram da je on sasvim korektan. Ali, ako netko misli da je dobro da se mandat povjeri onome tko postigne većinu, bilo relativnu ili apsolutnu, ja se slažem, ali to je pitanje zakonodavca, a ne moje'.

Predsjednik Mesić je također najavio da će se konstituirajuća
sjednica Hrvatskog sabora održati prije Nove godine.