Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sindikati obrazovanja zabrinuti zbog moguće ucjene HSS-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vertikala sindikata obrazovanja uputila je otvoreno pismo predsjedniku Republike Stjepanu Mesiću u kojem izražava zabrinutost mogućim posljedicama političke trgovine oko sastavljanja nove Vlade.

Ucjena malih stranaka, kao i spremnost velikih da budu ucijenjeni, politički je amoralna spram birača i ruši demokratski princip vladavine u ime i u interesu većine, ocjenjuju čelnici triju sindikata osnovnog, srednjeg i visokog školstva te znanosti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sanader se konzultira Faber: Čekam službenu odluku o smjeni Slika nije dostupna Sanader Dodiku: 'Morao bi znati kako se ponaša kad se dođe u goste'

Izlazak u susret megalomanskim zahtjevima HSS-a, čija je svrha kupovanje birača HSS-a a ne i program modernizacije poljoprivredne proizvodnje, i to novcima svih građana, povlači za sobom usporavanje ulaska u EU i zaustavljanje razvoja Hrvatske kao zemlje znanja.

Novih šest milijardi kuna godišnje za selo povećava subvencije poljoprivredi višestruko iznad postojećih davanja iz proračuna, a od Hrvatske EU traži sasvim suprotno, smanjivanje subvencija na prosječnu razinu zemalja EU.

Šest milijardi kuna vrijedi koliko i izgradnja 1.200 potpuno novih škola sa školskim dvoranama i modernom opremom, a toliko Hrvatska trenutno ukupno ima škola.

Osim toga, šest milijardi kuna nedostajat će mnogima - zdravstvu, primateljima socijalnih davanja, infrastrukturnim projektima itd.

Stranka koja pristane na takve uvjete HSS-a bit će odgovorna za usporavanje ulaska u EU, te će pokazati da joj je do vlasti stalo više nego do politike s kojom je pridobila birače.

Šokirani smo što se stranke koje najavljuju borbu protiv korupcije spremaju uključiti u korumpiranje jedne stranke i to novcem hrvatskih građana, ističu sindikati.

Stoga pozivaju Mesića da to spriječi i predsjednicima HDZ-a Ivi Sanaderu i SDP-a Zoranu Milanoviću predloži da razmotre dva načina kako bi izašli iz te zamke.

Prvi je dogovor o gornjoj granici iznad koje nijedna stranka neće popustiti HSS-u, a što će se javno obznaniti prije ulaska u pregovore s HSS-om, a drugi mogućnost velike koalicije ako HSS radikalno ne korigira zahtjeve. Velika koalicija racionalno je rješenje do ulaska Hrvatske u EU, drže sindikati.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene