Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ekskluzivno

Mesić: Još nisam prodao stan i ovim putem pozivam kupce

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
O svim burnim temama koje su obilježile tjedan u Dnevniku Nove TV se razgovaralo s bivšim predsjednikom Stjepanom Mesićem.

Hrvatska proživljava jedan od burnijih političkih tjedana. Obilježio ga je početak suđenja Ivi Sanaderu, prvom bivšem premijeru na optuženičkoj klupi, blokada imovine HDZ-a, obraćanje predsjednika Josipovića javnosti, uhićenje Josipa Boljkovca.

Pročitajte i ovo Sanader šef zatvorske knjižnice - 2 Hoće li uskoro izaći na slobodu? Sanader postao šef zatvorske knjižnice: "Relativno brzo bismo ga mogli vidjeti u Zagrebu" Jadranka Sloković (Foto: Dnevnik.hr) Jadranka Sloković Odvjetnica nije znala da je Sanader u bolnici: ''Bio je na visokim temperaturama u ćeliji okrenutoj prema suncu''

Ovoga tjedna uhićen je Josip Boljkovac. Jeste li kontaktirali s njemu bliskim osobama, odvjetnikom? Hoćete li mu kako pomoći?

Kontaktirao sam s njegovm sinom i rekao mi je da ako mogu posjetitit Josipa Boljkovca. Ukoliko to bude moguće ja ću ga i posjetiti.

Vaša prva reakcija bila je dosta oštra. Slažete li se da treba raščistiti sa zločinima iz doba komunizma?

Ja se slažem da treba raščistiti sa svim zločinima koji su se dogodili na našem području. I za vrijeme rata, i poslije rata. No za to treba imati valjane razloge. Ne mogu se oteti dojmu da se ovdje ipak radi i o izbornoj kampanji.

Imate li kakvu poruku ministru Karamarku?

Davno sam poručio Karamarku da je antifašistička borba najsvjetlija stranica u povijesti Hrvatske. Othrvati se najstrašnijem zlu u povijesti čovječanstva, to smo mi učinili. Je li bilo tu zločina? Vjerojatno je. U Francuskoj su priznali da je nakon kapitulacije Njemačke likvidirano nekoliko tisuća kvislinga. Nitko to ne opravdava. Treba to gledati u povijesnom kontekstu.

>> Boljkovcu određeno 30 dana pritvora

Nitko ne treba biti zaštićen svojom funkcijom. Događaj je to dalek 70 godina, ali mi nismo čuli još niti jedan dokaz. To su samo indicije. Ali ne bih raspravljao o time čime policija raspolaže. Neka se time bave institucije.

Ivi Sanaderu ovoga je tjedna počelo suđenje u slučaju Hypo. Radi se o događaju iz devedesetih. Vi ste do proljeća '94. bili predsjednik Sabora, znate kako su stvari funkcionirale - Je li Sanader sam mogao uzeti proviziju? Jeste li vi tada imali ikakvih saznanja o sumnjivim poslovima?

Ja nisam imao o tome nikakvog saznanja. Ja sam se uvijek borio protiv korupcije i protiv mogućnosti da bude netko korumpiran. Uvijek sam govorio da korupcija počinje u javnim nabavama, ako se nešto zaštiti tajnama. U svakom slučaju tu nema puno prisutnih, ali imamo rezultate korupcije.

Ima li, prema Vašem mišljenju, politike u radu Državnog odvjetništva?

Ja ne bih rekao da postoji utjecaj politike u radu Državnog odvjetništva. Mnogi se pitaju zašto sada? Pa Državno odvjetništvo može pokrenuti postupak tek onda kada dobije saznanja i kada dobije dokaze. Onda dokaze nudi sudu koji utvrđuje činjenice i donosi presudu.

>> 'Nisam ratni profiter. Ove konstrukcije nemaju veze sa životom!'

Presuda, budući da je Hrvatska pravna država, biti će uvijek zasigurno zasnovana na zakonu i pravedna.

Često slušamo u posljednje vrijeme basnoslovne cifre o imovini dužnosnika. Otkrijte nam tko je prijatelj koji vam je posudio dva milijuna kuna za novi stan?

Jednog dana to ću reći, ali sada nema potrebe s tim opterećivati hrvatsku javnost. Nisam još prodao stan i ovim putem pozivam kupce. To nije bitno, to je moja privatna stvar. Ja sam u svom radnom vijeku zaradio dosta novca, ali smo moja obitelj i ja novac angažirali na druge načine.

>> Mesićevi za 1,9 milijuna kuna kupili dva stana i dvije garaže

Niste se aktivno uključili u izbore, hoćete li javno dati potporu nekoj opciji? Kome?

Neću se upuštati u stranačke podrške, ja ću podržati projekte. Sjećate se one jamstvene kartice HDZ-a? Bilo bi dobro vidjeti što je ostalo od toga. Sada vidimo malo ostvarenja. Na kraju imaš vlast takvu kakvu zaslužuješ. Poruka treba biti transparentna da se vidi što se i kako nudi.

Svijet je svjedočio zvjerskom ubojstvu Gadafija. Često ste govorili kako ste bliski - Kako ste se osjećali kad ste primili tu vijest?

Svjetskoj javnosti je plasirano 'tamo je jedna diktatura, jedan rigidan režim a doći će demokrati i humanisti. Činjenica je da mnoge kompanije duguju velika sredstva za naftu Libiji. Ne mogu se oteti dojmu da je dug razlog svega ovoga. Od mene je bilo zatraženo da prenesem poruke Gadafija, što sam i učinio. Prijedlog je bio zaustaviti pucanje i održati izbore nakon čega bi Gadafi bio povijesna činjenica. Toga nije bilo

>> Gadafi ubijen u rodnom Sirtu: 'Nije bilo naredbe, slučajno je poginuo u borbi'

Je li Vas šokiralo da nitko od zapadnjačkih čelnika nije reagirao na sam način ubojstva, postupanje s tijelom kasnije, činjenicom da svjetske medijske kuće to prikazuju bez ikakvih ograda? Jeste li očekivali reakciju - Obama je Nobelovac za mir.

Mene čudi da su ljudi koji se predstavljaju kao humanisti premalo reagirali na takve snimke.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene