Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stanje u BiH kritična točka u regiji

Mesić i Napolitano za ulazak svih zemalja JI Europe u EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska će ulaskom u EU, ali će potaknuti i druge zemlje u regiji na približavanje Uniji, rekao je danas u Rimu hrvatski predsjednik Stjepan Mesić nakon susreta s talijanskim predsjednikom Giorgiom Napolitanom koji je podupro brz ulazak Hrvatske u EU, kao i drugih zemalja u regiji.

'Mi ćemo u Europsku uniju ući u najskorije vrijeme, ali to nam nije krajnji cilj, već ulazak cijele jugoistočne Europe', rekao je Mesić koji se dan prije u Vatikanu susreo s papom Benediktom XVI. Mesić je talijanskog predsjednika obavijestio o stanju hrvatskih pristupnih pregovora. 'Možemo nastaviti pregovore sad kad nas je Slovenija deblokirala jer smo s njom postigli sporazum da razdvojimo bilateralno granično pitanje na moru od hrvatskih pregovora za ulazak u Europsku uniju', rekao je Mesić te dodao kako je Europa najveći čimbenik mira u današnjem svijetu i poželjan cilj svim zemljama u regiji. 'Kad svi otvorimo svoje granice, kad svi ispunimo europske standarde, imat ćemo prostor u kojem će nacionalne manjine biti mostovi povezivanja, a ne sredstvo za osvajanje tuđeg teritorija', rekao je Mesić, zahvalivši talijanskom predsjedniku na stalnoj talijanskoj potpori hrvatskom približavanju euroatlantskim integracijama.

Pročitajte i ovo Kamala Harris ugošćuje člana izraelskog ratnog kabineta U ponedjeljak Potpredsjednica SAD-a sastat će se sa članom izraelskog ratnog kabineta Marija Vučković, ministrica poljoprivrede 10 najvažnijh točaka Ministrica Vučković nakon sastanka s poljoprivrednicima: "Manje-više je sve uvaženo"

'Zainteresirani smo da Hrvatska brzo završi pregovore s Europskom unijom', rekao je Napolitano i dodao kako je s Mesićem razgovarao o cijelom prostoru bivše Jugoslavije. 'Italiji je stalo da europska vrata ostanu otvorena za ulazak i tih zemalja nakon Hrvatske', rekao je talijanski predsjednik koji je jučer primio srbijanskoga predsjednika. 'Jučer je ovdje bio Boris Tadić, predsjednik Srbije, zemlje koja također ide u tom smjeru', rekao je Napolitano i dodao kako je Italija svjesna da je stanje u BiH kritična točka u regiji. Mesić smatra da je 'arhitektura regije nakon raspada Jugoslavije dovršena', s Kosovom i Bosnom i Hercegovinom kao 'neuralgičnim točkama'. 'Srbija je kosovsko političko pitanje prebacila na međunarodni sud, u pravno područje i sad se čeka pravno razrješenje', rekao je Mesić. 'BiH mora opstati kao država triju konstitutivnih naroda, ali međunarodna zajednica i Europska unija moraju pomoći da ona dobije mehanizme da bude održiva i da kao dovoljno pravno uređena država može nastaviti put prema Europskoj uniji', rekao je Mesić koji će boravak Italiji završiti u subotu posjetom hrvatskoj manjini u pokrajini Moliseu kao prvi hrvatski predsjednik. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene