Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska će ulaskom u EU, ali će potaknuti i druge zemlje u regiji na približavanje Uniji, rekao je danas u Rimu hrvatski predsjednik Stjepan Mesić nakon susreta s talijanskim predsjednikom Giorgiom Napolitanom koji je podupro brz ulazak Hrvatske u EU, kao i drugih zemalja u regiji.


'Mi ćemo u Europsku uniju ući u najskorije vrijeme, ali to nam nije krajnji cilj, već ulazak cijele jugoistočne Europe', rekao je Mesić koji se dan prije u Vatikanu susreo s papom Benediktom XVI. Mesić je talijanskog predsjednika obavijestio o stanju hrvatskih pristupnih pregovora. 'Možemo nastaviti pregovore sad kad nas je Slovenija deblokirala jer smo s njom postigli sporazum da razdvojimo bilateralno granično pitanje na moru od hrvatskih pregovora za ulazak u Europsku uniju', rekao je Mesić te dodao kako je Europa najveći čimbenik mira u današnjem svijetu i poželjan cilj svim zemljama u regiji. 'Kad svi otvorimo svoje granice, kad svi ispunimo europske standarde, imat ćemo prostor u kojem će nacionalne manjine biti mostovi povezivanja, a ne sredstvo za osvajanje tuđeg teritorija', rekao je Mesić, zahvalivši talijanskom predsjedniku na stalnoj talijanskoj potpori hrvatskom približavanju euroatlantskim integracijama.

Vezani članci Joe Biden Bidenov posjet ovoj zemlji trebao bi biti povijesna prekretnica Slika nije dostupna Merkel: Klima uništavanja ustupila je mjesto izgradnji i obnovi

'Zainteresirani smo da Hrvatska brzo završi pregovore s Europskom unijom', rekao je Napolitano i dodao kako je s Mesićem razgovarao o cijelom prostoru bivše Jugoslavije. 'Italiji je stalo da europska vrata ostanu otvorena za ulazak i tih zemalja nakon Hrvatske', rekao je talijanski predsjednik koji je jučer primio srbijanskoga predsjednika. 'Jučer je ovdje bio Boris Tadić, predsjednik Srbije, zemlje koja također ide u tom smjeru', rekao je Napolitano i dodao kako je Italija svjesna da je stanje u BiH kritična točka u regiji. Mesić smatra da je 'arhitektura regije nakon raspada Jugoslavije dovršena', s Kosovom i Bosnom i Hercegovinom kao 'neuralgičnim točkama'. 'Srbija je kosovsko političko pitanje prebacila na međunarodni sud, u pravno područje i sad se čeka pravno razrješenje', rekao je Mesić. 'BiH mora opstati kao država triju konstitutivnih naroda, ali međunarodna zajednica i Europska unija moraju pomoći da ona dobije mehanizme da bude održiva i da kao dovoljno pravno uređena država može nastaviti put prema Europskoj uniji', rekao je Mesić koji će boravak Italiji završiti u subotu posjetom hrvatskoj manjini u pokrajini Moliseu kao prvi hrvatski predsjednik. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju