Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Uskoro sastanak Mesića, Napolitana i Drnovšeka?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Talijanske unije i saborski zastupnik Furio Radin, komentirajući raspravu između Mesića i Napolitana, predložio je da se oni što hitnije sastanu, a s njima i slovenski predsjednik Janez Drnovšek, ocijenivši da bi taj sastanak trebao pridonijeti pomirenju svih strana.

U izjavi za novinare izrazio je zabrinutost u ime talijanske nacionalne zajednice u Hrvatskoj i Sloveniji razvojem događaja i tonom koje je polemika poprimila.

Pročitajte i ovo Kamala Harris ugošćuje člana izraelskog ratnog kabineta U ponedjeljak Potpredsjednica SAD-a sastat će se sa članom izraelskog ratnog kabineta Marija Vučković, ministrica poljoprivrede 10 najvažnijh točaka Ministrica Vučković nakon sastanka s poljoprivrednicima: "Manje-više je sve uvaženo"

Smatramo da cijela polemika nije u duhu snošljivosti i suživota koji smo gradili sve ove godine u Istri i Rijeci, istaknuo je, dodavši kako je svjestan činjenice da postoje problemi, ali da je to samo dokaz da se "sastanak predsjednika treba što prije održati".

"Svi mi ljudi dobre volje moramo zaustaviti tu raspru, a
predsjednicima država te hrvatskim i talijanskim političarima trebamo poručiti da u budućim razgovorima svatko polazi od svojih grijeha jer je do sada uglavnom svatko govorio o tuđima", istaknuo je predsjednik Talijanske unije Radin. 

Ujedno je izrazio zadovoljstvo pozitivnim tonom hrvatske Vlade, odnosno izjavom ministrice vanjskih poslova Kolinde Grabar-Kitarović koja je pokušala smiriti napetosti i predložila drukčiji ton razgovora.

"Budući da su problemi između Italije i Hrvatske, odnosno prije Italije i Jugoslavije, uvijek rezultirali negativnim posljedicama za pripadnike talijanske nacionalne manjine i za Istarsku županiju, predlažem da se ta polemika što prije završi", zaključio je Radin.

Istarski župan Ivan Jakovčić danas je također izrazio zabrinutost, kako je rekao, "najnovijom izmjenom vrlo žestokih rečenica" između hrvatskog i talijanskog predsjednika.

"Ocjene talijanskog predsjednika Napolitana, nedavno izrečene u Rimu, potpuno su nepotrebne i povratak su u davnu prošlost na potpuno neprimjeren način. Međutim, iznenađen sam i žestinom ocjene predsjednika Mesića", kazao je Jakovčić. 

Pritom je izrazio nadu kako obje strane ne će robovati povijesti, nego će ipak dogovorno učiniti iskorak naprijed, kako je to uostalom bilo u zadnjih 15 godina.

"Talijansko-hrvatske odnose treba što prije izgladiti i vratiti ih u normalan kolosijek", poručio je župan Ivan Jakovčić.


Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene