Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mesić: Hrvatska do 2010. može u EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Republike Stjepan Mesić izjavio je kako Hrvatska do 2010. može obaviti sve što je potrebno da bi postala članica Europske unije.

'To je uspjeh hrvatskih građana, uspjeh Hrvatske, jer mi sigurno možemo do 2010. obaviti sve što je potrebno obaviti da bi postali članica EU', odgovorio je predsjednik Mesić na upit novinara je li 2010., koja je iz Bruxellesa najavljena kao moguća godina ulaska RH u EU, uspjeh.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mesić: 'Prepreka ulasku u EU nije Slovenija već sporost pregovora' Slika nije dostupna Mesić: 'Spor s Italijom završen'

Ponovio je pritom da Hrvatska, ukoliko želi ispuniti strateški cilj ulaska u EU, mora provesti sve reforme, donijeti sve zakone koji su kompatibilni zemljama EU.

'Ako to ostvarimo, onda je taj cilj sigurno postignut do 2010. godine, ali mislim da možemo', rekao je Mesić nakon tradicionalnog susreta s građanima 'na kavi' u Uredu predsjednika.

Dodao je kako je 'bilo gubljenja vremena u eliminaciji nedozvoljenih radnji', kao što su korupcija i mito i izrazio nezadovoljstvo 'sadašnjom regulativom'.

Vrijeme se gubilo i zbog euroskepticizma, dodao je Mesić i izrazio zadovoljstvo što se više ne događa da neke stranke izlaze iz Sabornice kao što se to dogodilo prilikom glasovanja o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju. 

>> 'Neobjavljivanjem Registra Vlada štiti lažne branitelje'

'Danas te stranke prednjače u borbi za ulazak u EU i to je dobro. Drago mi je da su došle do toga da više nitko ne napušta Sabornicu kada se govori o europskoj perspektivi Hrvatske', rekao je.

Na upit novinara hoće li Hrvatska idući tjedan priznati Kosovo, Mesić je rekao kako se 'nada da će to biti uskoro'.

'Kosovo je proglasilo samostalnost, dobar dio država je to priznao, a mi moramo priznati nove realitete', rekao je Mesić dodavši da će Hrvatska 'svakako u tom smislu i postupiti'.

Izrazio je pritom želju da i u Srbiji prevlada europska perspektiva.

'I u Srbiji moraju shvatiti da je Miloševićev režim započeo sve ratove na prostoru bivše Jugoslavije', rekao je Mesić. U Srbiji moraju "doživjeti katarzu" i shvatiti tko je bio kriv, a imali su za to priliku nakon pada Miloševića, ali nisu je iskoristili, rekao je Mesić.

Na upit novinara koliko je realna prijetnja Samostalne demokratske srpske stranke da će preispitati svoj odnos u Vladi RH, odnosno mogućnost njezina izlaska iz Vlade, ukoliko Hrvatska uskoro prizna Kosovo, Mesić je rekao kako su Srbi u Hrvatskoj bili rijetka srpska zajednica u svijetu koja je 'shvatila da su žrtva Miloševićeve politike'.

'Mislim da će Srbi u Hrvatskoj znati prepoznati svoje interese i da svoju sudbinu neće vezati za promašene politike izvan Hrvatske', rekao je Mesić.

Hrvatski predsjednik smatra da se priznanje Kosova neće odraziti na gospodarske odnose Hrvatske sa Srbijom.

'Kapital ako ne može kroz vrata, on ulazi kroz prozor', rekao je Mesić.

Na upit novinara da prokomentira potporu koju je visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Miroslav Lajčak dao zahtjevu premijera Republike Srpske (RS) Milorada Dodika strankama iz Federacije BiH da u državnom Parlamentu BiH prihvate postojanje RS, a zauzvrat će prestati s prijetnjama o raspisivanju referenduma o otcjepljenju RS-a, Mesić je rekao da Daytonski sporazum mora jednako vrijediti za sve.

'Ne može se sada reći ... kad je RS u pitanju onda Daytonski sporazum da, a kad je povratak Hrvata i Bošnjaka u pitanju onda ne', rekao je Mesić dodavši da u tom smislu i 'međunarodna zajednica mora biti do kraja decidirana'.

'Međunarodna zajednica ukoliko bude predugo tolerirala izjave da se netko može izdvojiti iz BiH, to će biti teže za BiH. A izdvojiti se nitko neće. Nikakav referendum ne može izdvojiti Republiku Srpsku', rekao je Mesić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene