Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mesić: 'Spor s Italijom završen'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Spor s Italijom je završen diplomatskom komunikacijom između ureda dvojice predsjednika, a Hrvatska je tim putem dobila odgovore koje je tražila i s kojima je zadovoljna, rekao je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u Vilniusu.

Bilo je to prvo Mesićevo izravno očitovanje o završetku spora s
talijanskim kolegom Giorgiom Napolitanom, potaknutog Napolitanovom izjavom u povodu obilježavanja talijanskog Dana sjećanja i stradanja u fojbama.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 10 godina predsjedavanja 'Pretjerana ležernost Mesiću se obila o glavu' Slika nije dostupna Mesić: 'Prepreka ulasku u EU nije Slovenija već sporost pregovora'

'Mi smo tijekom toga spora dobili očitovanje koje smo tražili i iz kojega su posebno bitne tri stvari. Prvo, međudržavni sporazumi (Pariški, Rimski, Osimski) neće se dirati. Drugo, kako su Talijani rekli, izraz krvoločni Slaveni nije se odnosio na Hrvatsku i treće, Italija će i dalje podržavati put Hrvatske u EU', rekao je Mesić i naglasio kako je time hrvatsko-talijanska rasprava na tu temu završena.

Govoreći o počecima spora, hrvatski je predsjednik naglasio da su se nakon Drugog svjetskog rata dogodili zločini nad Talijanima koje nitko u Hrvatskoj ne negira. 

'Mi pred tim zločinima ne zatvaramo oči niti ih opravdavamo. Oni su povijesna činjenica. Ali o zločinima se ne može govoriti jednostrano. Ako se spominju jedni zločini, moraju se
spomenuti i drugi - talijanski faštistički logori u Hrvatskoj,
strijeljanja, okupacija, prisilna talijanizacija. Oni su također
povijesna činjenica', rekao je Mesić, objašnjavajući litavskoj
novinarki korijene hrvatsko-talijanske polemike na najvišoj razini. 

Predsjednik Republike na kraju je naglasio kako taj spor nikako neće utjecati na približavanje Hrvatske Europskoj uniji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene