Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otkrivamo čuvane detalje posjeta

Mesić će i s papom pričati o uklanjanju križeva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvi put u svoja dva mandata predsjednik Mesić odlazi u službeni posjet Vatikanu. S papom Benediktom XVI. susrest će se za 4 dana.

Dok svi detalji nisu bili utanačeni posjet je držan u strogoj tajnosti. Prvi otkrivamo o čemu će predsjednik Stjepan Mesić razgovarati sa Svetim ocem, što mu nosi na poklon te što taj susret znači za Hrvatsku. Audijencija kod pape bit će među posljednjim predsjednikovim putovanjima. Poznat kao žestoki kritičar crkve u Hrvatskoj na takav se korak odlučio tek na kraju svog desetogodišnjeg mandata. Takav potez, smatra velečasni Adalbert Rebić, tipičan je za predsjednika Mesića.

Pročitajte i ovo Papa Franjo završio u bolnici Otkazao obveze Papa se vratio iz bolnice: U posljednje vrijeme ima niz zdravstvenih problema Victor Manuel Fernandez Podigao prašinu Htio je pomoći: Vatikanski kardinal osim poljupca slikovito opisao i - muški i ženski orgazam

>> VIDEO: Unutrašnjost predsjednikove letjelice

'Kako crkva gleda na odlazak predsjednika Mesića papi?
To je i za crkvu kao i za samu državu čast i priznanje', rekao nam je teolog Adalbert Rebić.

I s papom će razgovarati o uklanjanju križeva

Papi će predsjednik ponijeti umjetničko djelo religioznog motiva. S njim će provesti oko sat vremena. Tema za razgovor neće nedostajati. S papom će razgovarati o stanju regiji no zasigurno će se požaliti i na svoj odnos s hrvatskim biskupima. I sam je priznao kako će jedna od tema biti uklanjanje križeva iz javnih institucija.

>> Hrvatima svejedno ističu li se križevi

'Mi moramo poštivati ono što je zapisano u Hrvatskom Ustavu i ako bude tako onda neće biti ni na čiju štetu. Budući da ću za par dana biti sa svetim ocem pa ćemo vjerojatno malo i o tome porazgovoriti. Siniša kad sam ja..u četvrtak', rekao nam je predsjednik Stjepan Mesić.

Takvu predsjednikovu inicijativu, smatra Adalbert Rebić, papa neće dobro prihvatiti. Iako je Europski sud za ljudska prava ocijenio da raspela nemaju što tražiti u talijanskim učionicama - tamošnja Vlada najavila je žalbu. 'Problem kao što su križevi u javnim zgradama nije takav problem koji bi predsjednik jedne države trebao rješavati sa rimskim biskupom. To su ipak problemi koje trebaju državne vlasti same riješiti sa crkvom sa kojom zajedno te vlasti žive', kaže Adalbert Rebić.

Benedikta XVI. predsjednik do sada nije imao priliku upoznati.A s pokojnim papom Ivanom Pavlom II. susreo se u Zadru za vrijeme njegova trećeg posjeta Hrvatskoj.

Podržavate li namjeru Mesića da s papom priča o uklanjanju križeva?

  • Da
  • Ne
  • Ma kakvi. Osramotit će nas.
  • Svejedno mi je

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene