Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Putovanje u Grčku

VIDEO: Unutrašnjost predsjednikove letjelice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ništa vezano uz predsjednička putovanja nije lako, od organizacije do sigurnosnog dijela.

Ulazak u avion na oproštajni posjet Grčkoj strogo nam je bilo zabranjeno snimati, no kamera je zavirila u unutrašnjost. Letjelica je kupljena za bivšeg predsjednika Franju Tuđmana. Bila je simbol luksuza i žestokih kritika opozicije da je takav avion bacanje novca. Može prevesti 14 putnika, a uglavnom su to državni vrh i njihove delegacije. No avion je prevezao i brojne teške bolesnike, ali i donirane organe. 'Ovaj avion mi sigurno neće nedostajati, jer on nije tako komforan kao što se misli. Meni je draže putovati linijskim avionima. Međutim to je onda malo teže zbog osiguranja i delegacije, a ovako je delegacija na jednom mjestu i onda je lakše komunicirati', rekao je predsjednik Stjepan Mesić. Predsjednik u avionu prvo pročita novine, pa kratki sažetak o zemlji i susretu gdje ide, onda nešto pojede. Iako je nedavno na avionu puklo staklo pa se iz Izraela morao vratiti posuđenim, kaže, nije ga strah.

Pročitajte i ovo Provjereno: Matej Pešut i Danka Derifaj, reporterka Provjerenog Javno je (ne)bitno "Ravnatelj na službenom putu": Reporterka Provjerenog razotkrila bezočnu laž Zabranjena javna tribina u Benkovcu - 3 Gledajte u Provjerenom Lagao da je na putu kako bi izbjegao pitanja, reporterka ga razotkrila: "Ravnatelj nije tu, možda je to bio domar"

Sve po protokolu

U Atenu je avion sletio bez problema. Grčko osiguranje i službena vozila dočekali su predsjednika. Kako je stigao 15 minuta ranije popio je kavu u vip salonu aerodroma. Poslije kavice vrijeme je krenuti prema predsjedničkoj palači. Protokol je uvijek uz njega, i predsjednik prima posljednje informacije. Kolona je krenula prema gradu, ulice su blokirane, a policija na svakom uglu. Predsjednička garda spremno je čekala, sve pod budnim okom osiguranja. Nakon prilike za dobru sliku vrijeme je za odlazak na sastanak u četiri oka. Puno je posla da bi se organizirao jedan ovakav susret. Pripreme traju po nekoliko mjeseci. Kreće sve od poziva, a onda uprava unutar ministarstva sakuplja sve informacije koje stižu iz veleposlanstva.

Koliko je vremena trebalo za pripremu puta?

Nakon punih dvanaest sati otkako smo na nogama, tek se sada vraćamo u Hrvatsku. Ovo je 249 predsjednikovo putovanje. Još ga čeka desetak. Za tjedan dana primit će ga i papa. 'Pratimo ovdašnje medije i sve informacije kad je neka država u pitanju, slijevaju se nama. Onda radimo pripreme u smislu jednog općeg pregleda o državi o zanimljivim temama i uvijek se skupljaju informacije gospodarskog karaktera', rekao je Davor Vedriš, ravnatelj uprave za susjedne zemlje i jugoistočnu Europu. Sve se informacije stavljaju na jedan kup. Na kraju ga predsjednikov savjetnik za vanjsku politiku sažima i daje predsjedniku u obliku knjižice. 'Za ovaj put u Grčku sama priprema trajala je dva mjeseca, od kada smo dobili prijedlog datuma, a onda je išlo u etapama da bi zadnja intenzivna faza pripreme bila u posljednjih tjedan dana', rekao je Tomislav Jakić, predsjednikov savjetnik za vanjsku politiku.

Nakon govora slijedi ručak

'Želim izraziti dobrodošlicu predsjedniku Mesiću mom dragom prijatelju i želim mu se toplo zahvaliti na srdačnom dočeku kojeg mi je upriličio prije dvije godine u Zagrebu', rekao je Karolos Papoulias, grčki predsjednik. Nakon izjava uslijedio je ručak. Na jelovniku bili su morski specijaliteti. Od rižota sa škampima do oborite ribe. No prije jela zdravica za koju je predsjednika također trebalo pripremiti. Kako je sve potrajalo snimatelji su klečali za dobar kadar dok se grčki protokol malo opustio. Za svaki posjet protokol i hrvatsko osiguranje idu u prethodnicu. Za Grčku im je bio potreban jedan dan. Moraju obići sve lokacije gdje će se kretati predsjednik. Osim što su u koordinaciji osiguranja dviju zemalja stalna je i suradnja hrvatskog i grčkog protokola. Svoju ulogu ima i veleposlanstvo.

Izvan protokola samo u muzej

'Hrvatsko veleposlanstvo pokriva taj protokolarni dio i u kontaktu je s ovdašnjim MVP-om jer priprema ima ne samo politički dio nego ima i praktični na primjer običaji. Pa evo vidite i kiša nas je zatekla', kaže Vidiš. No i po kiši predsjednik je sve odradio. Susret s predsjednikom vlade i parlamenta. Bez obzira što je u Grčkoj u svakom trenutku prima informacije što se događa u Hrvatskoj. Ipak morao je predsjednik uzeti jednosatni predah, došao se u hotel odmoriti. Svatko tko je ušao u hotel morao je proći kontrolu. Kako je odmicalo vrijeme tako je i popustila samokontrola pa se veleposlanica umiješala u posao osiguranja. Fotografira predsjednikova službena fotografkinja Tamara Polak koja je taj dan ispucala preko tisuću fotografija. Jedino što je predsjednik vidio a da nije bio strogi protokol bio je novi muzej akropole, a poslije razgledavanja ravno na aerodrom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene