Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Isti dan će se održati i pregovori o hrvatsko-slovenskom graničnom sporu.


U Reinfeldtovom odgovoru stoji kako švedsko Predsjedništvo (EU) pozdravlja pismo hrvatske premijerke, koje je na odgovarajući način otklonilo rezerve Slovenije glede prejudiciranja granice između Hrvatske i Slovenije u pregovaračkim poglavljima.

Vezani članci Koronavirus, ilustracija U Sloveniji broj zaraženih opet raste, od ponedjeljka nove mjere Koronavirus u Sloveniji U Sloveniji raste broj zaraženih: Tema dana je izjava epidemiologa koja je izazvala velike nedoumice

>> Slovenci nakon burne rasprave poduprli dogovor

'Nakon obavljenih konzultacija s Republikom Slovenijom i s razumijevanjem da su jamstva koja je Republika Hrvatska dala dovoljna za dizanje njezinih rezervi za otvaranje i zatvaranje pregovaračkih poglavlja povezanih s rezervama Slovenije glede prejudiciranja granice između Hrvatske i Slovenije, švedsko Predsjedništvo će stoga 2. listopada 2009. sazvati Međuvladinu konferenciju kako bi se nastavili pristupni pregovori Hrvatske s EU', navodi se u pismu.

Isti dan i pregovori o graničnom sporu

Švedsko Predsjedništvo, po pismu, prima na znanje da su se obje strane usuglasile nastaviti pregovore o postizanju dogovora o graničnom sporu, uz olakšavanje Predsjedništva EU, podrazumijevajući da granični spor ili predaju arbitražnom sudu ili sklope dvostrani ugovor o zajedničkoj državnoj granici u skladu s glavnim prioritetima izraženim u Pristupnom partnerstvu s Hrvatskom i s namjerom da ih ispune.

'Nastavak pregovora između Hrvatske i Slovenije o graničnom sporu biti će sazvan istodobno s Međuvladinom konferencijom', naglašava se u pismu. Reinfeldt također napominje kako se 'podrazumijeva da oba pisma predstavljaju sastavni dio pristupnih dokumenata Međuvladine konferencije o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji'. (hina)