Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved u četvrtak je uoči sjednice Vlade pozvao sve one koji će u subotu sudjelovati na komemoraciji na Bleiburgu da se pridržavaju austrijskih pravila o javnom okupljanju te je izrazio uvjerenje da će komemorativni skup proći u redu.

Galerija


Ministar Medved, koji će zajedno s ministrom uprave Lovrom Kuščevićem kao izaslanik Vlade sudjelovati na središnjoj komemoraciji u povodu 74. godišnjice bleiburške tragedije, nije htio komentirati je li primjeren prosvjed protiv te komemoracije.

Vezani članci Srđan Milaković (Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL) Nema proširenja prava srpskoj nacionalnoj manjini: "Ovo je zaista nešto što je izvan granica pameti" Okrugli stol o mirovinama hrvatskih branitelja ostvarenim po posebnim propisima (Foto: Igor Kralj/PIXSELL) Objavljeni najnoviji podaci o braniteljima: Koliko ih ima, kolike su im mirovine - ''Oni su temelj, a ne teret društva''

Novinare je zanimalo i kako to da neće biti predstavnika Hrvatskog sabora koji je i pokrovitelj komemoracije, na što je odgovorio da je to odluka predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića.

Napomenuo je i da on na komemoraciju na Bleiburg ide svake godine, očekuje da će proći u redu te je pozvao na poštivanje pravila.

"Važno je pozvati sve hodočasnike koji će nazočiti komemoraciji da se pridržavaju mjera koje je austrijska strana nametnula i pravila koja su vrlo jasno naglasili, a dostupni su u medijima", izjavio je Medved.

Potpuno netočnima ocijenio je informacije da je u posljednjih godinu dana porastao broj braniteljskih mirovina.

"Određene strukture i osobe tendenciozno i netočno manipuliraju tim brojkama. Ovih dana svim ćemo medijima dostaviti cjelovitu sliku hrvatskih branitelja koji su korisnici svih oblika mirovina", kazao je Medved.

Ustvrdio je da će se iz tih podataka moći detaljno utvrditi koliko branitelja koristi mirovine te sve pojedinosti o obliku i visini tih mirovina. (Hina)

Realov gazda ima novi plan, kvari najveći posao Barce velikom razmjenom s PSG-om