Svijet je u ponedjeljak obilježio međunarodni Dan stanara, no nekima je vlastiti krov nad glavom i dalje samo san. I oni koji ga imaju, zbrajaju troškove.

Galerija


Dan stanovanja nije neradni praznik, nije uopće praznik, ali ga obilježavaju u cijelom svijetu na poticaj Ujedinjenih naroda.

Vezani članci Sabor, ilustracija Koliki su zastupnički troškovi: Korona donijela uštede, a poznato i na što su najviše trošili Smeće posvuda u Zagrebu, a stiže poskupljenje - 7 Objavljeno koliko će Zagrepčani po novome plaćati odvoz smeća: Na udaru jedna velika skupina građana

No stan u Hrvatskoj postao je luksuz. Jer su baš kvadrati u Hrvatskoj najviše rasli u protekloj godini u cijeloj Europskoj uniji. Stanovi su pojeftinili samo u - Italiji.

Helena i njezina obitelj podstanari su već 5 godina.

"Stanarinu plaćamo 1000 kuna. S time da je to jeftinija opcija u Osijeku. Još toliko otprilike plaćamo režije. Znači, moja plaća ode na sve“, kaže Helena Makar.

Njena obitelj ni ne planira kupnju vlastite nekretnine.

„Ne možemo jer nemamo dovoljna primanja, plaća od supruga nije dovoljna, ne možemo dobiti kredit“, objašnjava Helena.

No i oni koji imaju vlastiti dom zbrajaju troškove.

„Na režije, odnosno struju, vodu, plin i grijanje u prosjeku trošimo oko 2000 tisuće. Najviše trošimo na hranu. Četveročlana smo obitelj, svaki dan se treba nešto skuhati, pojesti, popiti. To su oni najveći troškovi“, kaže Elvir Rakitović iz Osijeka.

Najviše trošimo na hranu 

Upravo to pokazuju i podaci posljednjeg istraživanja Državnog zavoda za statistiku. Hrvati najviše troše na hranu i bezalkoholna pića, zatim na stanovanje i potrošnju energenata, prijevoz, razna dobra i usluge, te na odjeću i obuću, a najmanje na zdravstvo i obrazovanje.

Prema podacima za 2017. na hranu i bezalkoholna pića trošimo 23.253 kuna. Na stanovanje i potrošnju energenata ode nam 12.967 kuna, a na prijevoz 12.766 kuna. Razna dobra i usluge Hrvati plaćaju 6252, a na odjeću i obuću godišnje potroše 6037 kuna. Zdravstvo nas stoji 2215, a obrazovanje 751 kunu.

Iako su Hrvati po standardu stanovanja pri dnu, prema procjeni europskog statističkog ureda Hrvatska je među zemljama Europske unije s najizrazitijim rastom cijena stambenih nekretnina i to dvostruko više od europskog prosjeka.

No Hrvati su među Europskim rekorderima u vlasništvu nad nekretninama. Čak 90% građana ima vlastiti krov nad glavom.

U Rijeci i Osijeku stanari se udružili

A samo građani Rijeke i Osijeka imaju koga upozoriti na probleme s kojima se susreću jer jedini imaju Udruženje stanara. Osječka predsjednica ističe koji je najčešći problem s kojim se susreću.

„Radi se o neplaćanju pričuve, imate ljude koji ne plaćaju, imate slučajeva gdje po 20 godina stanari ne plaćaju pričuvu“, kaže Vlasta Auguštin, predsjednica Udruženje stanara grada Osijeka.

Ali onda na račun sjedaju ovrhe s debelom kamatom.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr