Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

HŽ-ov direktor ekologije i zaštite Ivan Medak i voditelj splitskoga Područnog odjela zaštite od požara Drago Rogulj privremeno su udaljeni iz HŽ-a, a pokrenut je i postupak izvanrednog otkazivanja ugovora o radu, priopćio je HŽ holding.


Medak i Rogulj su među petoricom osumnjičenih za teško kazneno djelo opće opasne radnje zbog koje se u Rudinama kod Kaštela 24. srpnja dogodila željeznička nesreća u kojoj je šestero putnika poginulo, a 55 ih je teže i lakše ozlijeđeno. HŽ navodi da Povjerenstvo za istragu 'izvanrednog događaja nagibnog vlaka nastavlja rad na terenu, analizira prikupljeni materijal, razgovara sa sudionicima nesreće te provodi druge aktivnosti predviđene svojim ovlastima'.

Vezani članci Slika nije dostupna Sindikati javnih službi traže Šukerovu ostavku Slika nije dostupna Sutra smjena Uprave HAC-a?

'Ponovno molimo novinare da imena osoba iz HŽ-a koje su uhićene ili privedene na obavijesni razgovor traže isključivo od mjerodavne policijske uprave kako ne bi bilo krivih interpretacija jer se korištenjem imena bez provjere nanosi šteta tim ljudima i njihovim obiteljima', kaže se u priopćenju.

Sindikat strojovođa HŽ-a traži ostavku Uprave HŽ-a i ministra Kalmete

Sindikat strojovođa Hrvatskih željeznica zatražio je na konferenciji za novinare ostavku sedmeročalane Uprave HŽ Holdinga i ministra mora, prometa i infrastrukture Božidara Kalmete, a zbog moralne odgovornosti za nesreću u Rudinama, gdje je poginulo šest osoba, a više desetaka ozlijeđeno.

Štrajkom upozorenja zatražit ćemo i pooštrenje kontrole kupovanja rezervnih dijelova kao i to da se popravci strojeva obavljaju u ovlaštenim tvrtkama, rekao je Ivelić koji upozorava da 'ako se ne poduzmu mjere za održavanje pruge i vozila, možemo očekivati drugu nesreću'.

Iako je za tu nesreću odgovoran cijeli sustav nabave, moralna je odgovornost na Upravi i ministru Kalmeti, kazao je predsjednik SSHŽ Antun Ivelić. 'Ministar je odgovoran jer je pet godina u HŽ-u imenovao ljude koji su stvorili kriminal u toj tvrtki', rekao je zaključivši da se lošim publicitetom i kriminalom obezvređuje trud tisuća radnika koji teško zarađuju svoju plaću.

Sindikat strojovođa najavio peticiju i prosvjed

Sindikat strojovođa HŽ-a najavio je i potpisivanje peticije radnika vuče vlakova u ponedjeljak, 3. kolovoza, a nakon čega bi bio organiziran dvosatni prosvjed zbog lošeg stanja u HŽ-u i nepovoljnog kolektivnog ugovora. Ivelić je kazao kako od HŽ-a traže novi kolektivni ugovor za radnike vuče vlakova jer u starom, koji se ne poštuje, vlada 'anarhija' - radnici su oštećeni, plaće su smanjene, ne priznaje se rad na blagdan, nisu navedeni platni koeficijenti i dr. Za kolektivni ugovor koji je na štetu radnika Ivelić optužuje većinski sindikat koji je to učinio 'u dogovoru sa Upravom'. Od 500 radnika zaposlenih u vuči vlakova Ivelić očekuje oko 250 potpisa.

Sindikat strojovođa Hrvatskih željeznica je majinski sindikat, u okviru Udruge radničkih sindikata Hrvatske, i ima oko 70 članova, kazao je Ivelić odgovarajući time na pismo većinskog Sindikata strojovođa Hrvatske upućeno medijima u kojemu tvrde da je SSHŽ 'osnovao smijenjeni menagement područja Vuča vlakova'.

>> Jadranka Kosor odbila Kalmetinu ostavku

U tom pismu SSH najavljuje i daljnju borbu protiv kriminala u sustavu HŽ-a, protiveći se 'namještanju istrage koju provodi povjerenstvo HŽ-a'. Nakon podjele HŽ-a i zbog načina na koji su ljudi imenovani u to povjerenstvo, ono ne stavlja u ravnopravan položaj sve operatere, kaže se u pismu i izražava uvjerenje da će prvi čovjek HŽ holdinga osigurati prohodnost pruge, 'a ne da se nakon pet dana zbog samovolje pojedinaca nastavljaju nekakva daljnja uitvrđivanja činjeničnog stanja'. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju