Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odluka o referendumu protuustavna

Matijašević: HUS će tražiti ukidanje Ustavnog suda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ozren Matijašević ustvrdio je odluka Ustavnog suda da nema pretpostavki za referendum o izmjenama ZOR-u 'protuustavna i protuzakonita'.

Predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević kaže da je odluka protuustavna jer je u Ustavu jasno propisano da građani imaju pravo na referendumu odlučivati o svim pitanjima iz djelokruga rada Hrvatskog sabora.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Okupljanje na Markovu trgu 'Odluka Ustavnog suda je neočekivana i dobrodošla' Slika nije dostupna Najavila donošenje Kosor: Smatramo da je ustavni zakon o braniteljima dobar prijedlog

S tim u vezi potpuno je irelevantno što je prijedlog izmjene Zakona o radu povučen iz saborske procedure, ustvrdio je Matijašević u izjavi novinarima pred Hrvatskim saborom. Ustavni sud je postupio suprotno odredbama Ustava pa sam zato i u jučerašnjoj izjavi, predviđajući takvu odluku, rekao da se radi o 'lakrdijaškoj odluci lakrdijaškog tijela', kazao je Matijašević.

>> Ustavni sud: Nema referenduma o ZOR-u

Zbog toga će HUS, kako je najavio, predložiti ukidanje Ustavnog suda i prenošanje njegovih ovlasti na Vrhovni sud prema iskustvima iz anglosaksonskih pravnih sustava. Sindikati su predvidjeli takvu odluku poučeni dosadašnjim radom Ustavnog suda koji je, kada je riječ o zahtjevima više građana, uvijek donosio odluke suprotne njihovim zahtjevima, ustvrdio je Matijašević. Takav način rada ustavnih sudaca 'posljedica je toga kako su došli u fotelje u Ustavnom sudu, zahvaljujući glasačkoj mašineriji', rekao je Matijašević.

Također je ustvrdio da su tom odlukom stotine tisuća hrvatskih građana, koji su potpisali zahtjev za referendum, proglašeni građanima drugog reda, jer im je onemogućeno pravo na neposredno izjašnjavanje. Sindikalne središnjice će znati odgovoriti na tu odluku, a o tom će javnost izvijestiti na sutrašnjoj konferenciji za novinare, najavio je Matijašević.

Ustavni sud RH danas je jednoglasno zaključio da su pretpostavke za raspisivanje referenduma o odredbama Zakona o radu o kolektivnom pregovaranju prestale kad je Vlada iz zakonodavne procedure povukla prijedlog izmjena ZOR-a, ali i da se u narednih godinu dana u proceduru ne smije uputiti zakonski prijedlog koji bi bio suprotan potvrdnom odgovoru na predloženo referendumsko pitanje, osim ako se o tom prijedlogu prethodno ne provede referendum.

Ustavni suci obrazlažu da je Organizacijski odbor u formalnom zahtjevu za raspisivanjem referenduma referendum vezao uz prijedlog izmjena ZOR-a, koje je Vlada povukla iz procedure, i time je Vlada, tumači Ustavni sud, uvažila volju birača izraženu kroz 717.149 valjanih potpisa na sindikalnu inicijativu. (Hina)

Mislite li da je odluka Ustavnog suda o referendumu politički diktirana?

  • Da
  • Ne

Ukupno glasova:

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene