Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Ivo Josipović rekao je danas komentirajući odluku Ustavnog suda, koji je ukinuo odredbu o zabrani okupljanja na Pantovčaku i Markovu trgu, da je to nešto očekivano i da je takva odluka dobrodošla.


'Ja sam kao zastupnik bio protiv jedne takve odredbe', kazao je Josipović i dodao da je druga stvar prijelazni period od godine dana te da je Ustavni sud smatrao da je to primjereni rok prilagodbe.

'Odluka Ustavnog suda je tu, moramo je poštivati, u suštini to je ukidanje odredbe i mislim da je odluka očekivana i dobrodošla', zaključio je Josipović u izjavi novinarima prije početka sastanka s predstavnicima sindikata i inicijative Akademska solidarnost.

Ustavni sud jednoglasno je danas ukinuo zabranu javnog okupljanja i prosvjeda u krugu 100 metara od Ureda Predsjednika dok zabrana okupljanja na Markovu trgu, gdje su sjedišta Vlade, Hrvatskog sabora i Ustavnog suda, ostaje na snazi do 15. srpnja iduće godine, čime je zakonodavcu dana mogućnost da do tada izmijeni osporeni Zakon i uredi ga u skladu s Ustavom.

Predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec objasnila je da zabrana okupljanja na Markovu trgu 'nije apriori neustavna' već je neustavno praviti razliku u vrstama okupljanja na tom trgu. (Hina)

Vezani članci Prosvjed Vigilarea unatoč mjerama na Markovu trgu - 1 Nakon pucnjave na Markovu trgu udruga Vigilare održala skup: "Molili smo se i sve prijavili ranije" Rupe od metaka - 3 Dan poslije napada na Markovu trgu: Policija provjerava svakoga tko dolazi, a politički život ide dalje