Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jednoglasna odluka

Ustavni sud: Nema referenduma o ZOR-u

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ustavni sud jednoglasnom je odlukom odlučio da se referendum o Zakonu o radu neće provesti.

Nema zakonske osnove za raspisivanjem referenduma o Zakonu o radu, jednoglasna je odluka Ustavnog suda. Odčileno je i da se u narednih godinu dana u proceduru ne smije uputiti zakonski prijedlog koji bi bio suprotan potvrdnom odgovoru na predloženo referendumsko pitanje, osim ako se o tom prijedlogu prethodno ne provede referendum. Takvu odluku Ustavni sud donio je jednoglasno, s 11 glasova.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Najavila donošenje Kosor: Smatramo da je ustavni zakon o braniteljima dobar prijedlog Slika nije dostupna Pokrenut postupak Zakon o braniteljima postaje Ustavni zakon?

>> Ustavni sud odbacit će referendum o ZOR-u

Ustavni suci obrazlažu da je Organizacijski odbor u formalnom zahtjevu za raspisivanjem referenduma referendum vezao uz prijedlog izmjena ZOR-a, koje je vlada povukla iz procedure, i time je vlada, tumači Ustavni sud, uvažila volju birača izraženu kroz 717.149 valjanih potpisa na sindikalnu inicijativu.

Predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec osudila je jučerašnje izjave nekih sindikalnih čelnika da je Ustavni sud 'lakrdijaško tijelo koje je donijelo lakrdijašku odluku" te najavu da će sindikati 'znati ubojito odgovoriti'. 'Pozivam građane da ne nasjedaju na rušilačke poruke ambicioznih pojedinaca kojima nije u interesu da se problemi u našoj zemlji rješavaju na način kako to traži Ustav', rekla je Omejec.

Predsjednik Nezavisnih sindikata Hrvatske Krešimir Sever rekao je za Dnevnik.hr kako su se svi sindikati dogovorili da neće samostalno istupati u vezi današnje odluke Ustavnog suda, nego ću sutra u 10 sati na konferenciji za novinare iznijeti svoj zajednički stav.

Mislite li da je odluka Ustavnog suda o referendumu politički diktirana?

  • Da
  • Ne

Ukupno glasova:

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene