Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon novog pravilnika

Prvi čovjek Poljoprivredne komore očekuje poskupljenje domaćeg voća i povrća

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvi čovjek Poljoprivredne komore Matija Brlošić pozdravlja odluku ministra Tomislava Tolušića o uvođenju novog Pravilnika koji je naljutio susjedne zemlje i koje sada prijete protumjerama. "Svi mogu uvoziti u Hrvatsku ali moraju poštovati pravila", kaže Brlošić. Također, priznaje da se sada očekuju i malo veće cijene domaćeg voća i povrća.

Hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede donijelo je u srpnju novi pravilnik kojim se uvodi kontrola većeg broja vrsta voća i povrća koje se uvozi iz trećih zemalja - poput Srbije, BiH, Crne Gore i Makedonije. Upravo su te zemlje sada postavile trgovinski ultimatum -  mijenjajte pravilnik o voću i povrću ili slijede protumjere.

Pročitajte i ovo Pšenica - 8 ZLATNA POLJA Hoće li pšenica dosegnuti cijenu zlata? Provjerili smo kako će Hrvatska zaštititi građane od nestašice i novih poskupljenja Slika nije dostupna Sastanak o žičari Sljemenska žičara uskoro u pogonu, ali ne zato što su smanjili buku: Beroš mijenja pravilnik, tekst mu napisao Butković?!

Problem je i u cijeni inspekcijskog nadzora čija se cijena ovime povećava sa 90 kuna na 2.000 kuna.

Prvi čovjek Poljoprivredne komore Matija Brlošić pozdravlja odluku ministra Tomislava Tolušića i smatra da nova cijena pregleda roba nije preskupa već da je ta cijena bila jeftina i da 90 kuna nije bilo dovoljno za kvalitetne preglede roba.

"Nama je cilj da naši poljoprivrednici opstanu i da ti proizvodi završe kod naših potrošača. To nam je to prvenstveno cilj", rekao je Brlošić na pitanje da komentira trgovinski ultimatum od strane BiH, Srbije, Crne Gore i Makedonije. 

Na pitanje kakav je bio dosadašnji Pravilnik jer ispada da smo godinama uvozili jeftino - i lošije kvalitete, Brlošić kaže: "Očito da pravilnik nije bio dobar. Poljoprivredni proizvođači su stalno upozoravali na to da su robe dosta lagano prolazile kroz naše granice i da nisu vršene kontrole. Sve je to posljedično smanjilo proizvode našim proizvodima. Trebalo je nešto promijeniti i smatramo da je ovime ministar Tolušić dobro napravio. Svi mogu uvoziti u Hrvatsku ali moraju poštovati pravila".

"Cijene voća i povrća iz Hrvatske zasigurno će se malo podići"

Je li ovo jedini način podizanja konkurentnosti domaćih proizvoda - Brlošić kaže da ne vidi u tome problem. "Očisto se radi o problemu cijena pregleda roba - ona je bila 90 kuna, a sada se pregled roba plaća 2.000 kuna. Ja ne bi rekao da je to sada preskupo već mislim da je taj pregled roba bio prejeftin - jer 90 kuna nije dovoljno za takve preglede", kaže Brlošić i ponavlja da je sve što hrvatski poljoprivrednici traže jest - jednaki status.

"Ako u Hrvatskoj nije dozvoljena upotreba nekih herbicida, a to koristi netko u Srbiji čime si dodatno pojeftinjuje proizvodnju tada nije u redu da ta roba završi na policama naših trgovina. Na tržištu moramo biti pod istim uvjetima, a neka proizvođači onda odluče što će kupiti, tj. tržište" poručuje Matija Brlošić.

Na pitanje hoće li posljedično, ako ne uvozimo jeftino i nekvalitetno, domaći proizvođači svoju robu prodavati skuplje ili će ona biti jeftinija Brlošić kaže da će se cijene zasigurno malo podići.

Cijeli intervju pogledajte u priloženom videu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene