Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Priručnik

Matica hrvatska: Pravopis IHJJ-a ispod razine postojećih pravopisa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjedništvo Matice hrvatske prihvatilo je Izjavu o hrvatskom pravopisu, u kojoj ističe kako je Hrvatski pravopis - inačica za javnu raspravu Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje (IHJJ) po svojem opsegu, iscrpnosti opisane i propisane pravopisne građe, po objašnjenjima temeljnih pravopisnih pojmova, po sadržanim primjerima znatno ispod razine bilo kojeg od postojećih pravopisnih priručnika.

U Izjavi koju je potpisao predsjednik MH Igor Zidić podsjeća kako inačica ne sadrži pravopisni rječnik pa se o njemu, osim da se najavljuje njegova izrada, zna vrlo malo i da se ne zna ništa o opsegu rječnika i načinu obrade natuknica.

Ocjenivši kako je temeljni preduvjet svake demokratske rasprave da ponuđeni prijedlog u konačnici može biti neprihvaćen, Predsjedništvo Matice hrvatske podsjeća kako su predstavnici Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) prije negoli je pravopis Instituta predstavljen te za vrijeme trajanja rasprave nedvosmisleno izjavljivali da će se pravopis Instituta primjenjivati u školama.

Predsjedništvo ocjenjuje kako je jasno da će priručnik Instituta biti proglašen službenim te napominje kako će se i drugi pravopisni priručnici morati rabiti jer korisnici na mnoga pitanja u ‘službenome’ pravopisu neće pronaći odgovora.

Pročitajte i ovo Ilustracija Kako se piše Maji Rukavina ili Maji Rukavini Ilustracija Kako se piše Mijesto ili mjesto

>> Novi pravopis: Nije važno napišete li 'zadatci' ili 'zadaci'

Matica smatra kako je hvale vrijedno da su autori inačice za javnu raspravu zainteresirani za mišljenje drugih stručnjaka i hrvatske javnosti te podsjeća da nije objašnjeno na temelju kojih će kriterija vrednovati prijedloge iznesene u raspravi.

Ocjenjuje kako je pozicija za koju su se izborili - bolje rečeno, koja im je dana - vrlo lagodna, jer pozivaju na raspravu i ujedno ocjenjujemo tuđa mišljenja. Matica podsjeća kako je u akademskoj zajednici uobičajeno da tekstove vrednuju vanjski recenzenti.

Navodi kako je u uporabi više pravopisnih priručnika te podsjeća kako Institut uglavnom nije zauzimao autonoman stav spram problematike hrvatskoga pravopisa. ‘Sve do 2012. Institut podupire odluke Vijeća za normu hrvatskoga jezika te provodi pravopisnu politiku tako što se jasno odlučuje za jedan pravopisni priručnik’, podsjeća Matica i dodaje kako nakon ministrova ukidanja Vijeća za normu hrvatskoga jezika i izbora novoga ravnatelja Instituta odlučuje napraviti svoj pravopis.

Matica ocjenjuje kako svaki pravopisni projekt koji svoju sudbinu veže isključivo uz trenutnu političku volju može računati samo na kratkoročan uspjeh i privremene probitke.

Želimo li doista demokratsku raspravu, želimo li se doista voditi znanstvenim načelima, želimo li se doista društveno i stručno odgovorno ponašati trebamo se oduprijeti tomu da se pojedinim interesnim skupinama osigurava i dodjeljuje po nečijoj (samo) volji pozicija koja je monopolistička, stoji u Izjavi.

Predsjedništvo MH smatra da u potrazi za rješenjem pravopisnoga pitanja treba voditi računa da je hrvatski pravopis znatnim dijelom posve usuglašen i stabilan. Ističe kako svaka zainteresirana skupina ima pravo ponuditi svoj pravopisni projekt te da se javna rasprava treba voditi o svim pravopisnim priručnicima. Matica poziva da se umjesto jalove rasprave o dvama-trima pravopisnim pitanjima raspravlja o srži.

'Jedinstveni pravopis'

Matica smatra kako pozivi na pravopisno jedinstvo i izdavanje ‘jedinstvenog pravopisa’ prečesto dolaze od onih koji jedino računaju s time da s pozicije institucionalne moći lakše mogu svoje partikularne stavove progurati kao zajedničke i općeprihvaćene.

Napominje kako ministarstvo ne bi trebalo izravnom nagodbom - bez natječaja, bez jasno utvrđene procedure - sa zainteresiranom skupinom određivati ‘službeni pravopis’.

Smatra kako hrvatskoj kulturi ne treba jedan obvezujući, tzv. konačni pravopisni priručnik te napominje kako i pravopisni priručnik treba proći test prihvatljivosti u jezičnoj zajednici tako što će joj služiti kao pomagalo.

Matica poziva pripadnice i pripadnike hrvatske jezične zajednice da proučavaju svoj jezik i da o njemu osviješteno i aktivno odlučuju, jer ne budu li to činili, kako se navodi u Izjavi, to će činiti drugi umjesto njih. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene