Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dan nestalih

Matić: Ponosan sam s kojim mirom i dostojanstvom tragate za svojim nestalima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Republika Hrvatska traga za još 1.736 nestalih osoba iz Domovinskog rata.

Od 1.736 nestalih osoba  974 nestalih je u razdoblju od 1991. do 1992. godine, a 736 nestalih je iz 1995. godine, istaknuo je danas u Vinkovcima ministar branitelj Predrag Matić, na središnjoj manifestaciji obilježavanja Međunarodnog dana nestalih osoba.

Središnje obilježavanje Međunarodnog dana nestalih osoba je pod pokroviteljstvom Ministarstva branitelja RH, Vukovarsko-srijemske županije i grada Vinkovaca, a u organizaciji Udruge roditelja poginulih i nestalih branitelja 'Hrvatska majka' Vinkovci.

Predstavnicima brojnih udruga poginulih i nestalih hrvatskih branitelja i civila ministar Matić je rekao kako ni Vlada RH ni druge hrvatske institucije neće posustati u potrazi za istinom o nestalima te naglasio da ni ova, ali ni prethodne kao ni buduće Vlade, nisu i ne kalkuliraju s problematikom nestalih osoba.

'Ponosan sam s kojim mirom i dostojanstvom tragate za istinom o nestalima i zbog toga vas neizmjerno volim i cijenim', poručio je ministar branitelja obiteljima nestalih branitelja i civila.

Nositelj obilježavanja Međunarodnog dana nestalih je Savez udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, čija je predsjednica Ljiljana Alvir istaknula kako je do istine o nestalima teško, no ne i nemoguće doći.

'Politika je glavni razlog zašto sudbina nestalih još nije razriješena; politika deklarativno iskazuje dobru volju, no rješavanje problema nestalih stalno opstruira', rekla je Alvir dodavši kako je Republika Srbija nebrojeno puta opstruirala razvoj pozitivnih odnosa u regiji.

Naglasila je da se odgovori na pitanja o nestalima nalaze u Srbiji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Milanović iznenađen saznanjima VIDEO Dogovor u Vukovaru: Ploče ostaju, miču se ograda i policija Slika nije dostupna U četvrtak kod Sabe Vukovarski stožer prihvatio premijerov poziv za sastanak

>> 21 godina od Bedema ljubavi

Alvir je podsjetila kako su tijekom srpske agresije na Hrvatsku u Domovinskom ratu počinjeni veliki zločini, no da je također zločin prešućivati istinu o nestalima. Pozvala je one iz srpske zajednice u Hrvatskoj koji nešto znaju o nestalima, da to i kažu, te ocijenila kako će u srpskoj zajednici vladati uznemirenost i osjećaj kolektivne odgovornosti dok se taj osjećaj ne skine pronalaskom istine o nestalima i individualizacijom krivnje.

Predsjednica Zajednice udruga civilnih žrtava rata, Julijana Rosandić, iznijela je podatak da su 60 posto ekshumiranih iz masovnih grobnica bili civili te da su 'ubijeni jer su bili Hrvati'.

Predsjednica Udruge 'Hrvatska majka' Vinkovci, Spomenka Kušić, podsjetila je da je ta udruga osnovana u listopadu 1992. godine kao prva udruga roditelja u Hrvatskoj za traženje nestalih branitelja. Udruga traga za još 49 nestalih hrvatskih branitelja s vinkovačkog područja, a do sada je pronašla posmrtne ostatke 71 u ratu nestale osobe sa šireg područja grada. U Vukovarsko-srijemskoj županiji traga se za još 436 u ratu nestalih osoba.

Skup su pozdravili i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, vinkovački gradonačelnik Mladen Karlić, vukovarski gradonačelnik Željko Sabo, predsjednik Udruge djece poginulih hrvatskih branitelja Igor Gavrić, voditeljica Naconalnog ureda Službe traženja Hrvatskog crvenog križa Dubravka Horvat te u ime načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH brigadir Siniša Jurković.

U izjavi novinarima načelnik Uprave za zatočene i nestale pukovnik Ivan Grujić rekao je kako je početkom srpske agresije na Republiku Hrvatsku bilo evidentirano oko 18.000 nestalih osoba, još je oko 1000 osoba nestalo 1995. godine, a danas se traga za 1.736 nestalih.

'Iz ovih podataka se vidi da je više od 80 posto slučajeva nestalih osoba riješeno u najvećem dijelu aktivnostima hrvatskih državnih institucija', rekao je Grujić.

Istaknuo je kako je velik broj nestalih pronađen u masovnim grobnicama i pojedinačnim grobištima te da je do danas ekshumirano ukupno 4.753 osobe od kojih je više od 80 posto identificirano.

Grujić je naglasio da je do sada u Hrvatskoj otkriveno 147 masovnih grobnica.(Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene