Izvrsne vijesti stižu iz Svete Nedelje. Jedan od najvećih automobilskih brendova na svijetu Porsche uložio je u Rimac Automobile. S Matom Rimcem razgovarala je reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica.

Galerija


Veliki Porsche, veliko ime. Koliko se dugo ovo "kuhalo" i koja je vrijednost investicije?

Tri godine radimo na tome. U biti, dvije godine baš da radimo, a tri razgovaramo s njima. U isto vrijeme radimo s njima na projektima. Investirali su 18,7 milijuna eura u firmu.

Kolika je sad vrijednost tvrtke?

Vezani članci Sastanak u Vladi s čelnicima tvrtke Rimac Automobili (Foto: Twitter/Vlada) Plenković primio Matu Rimca, u petak mu stiže u uzvratni posjet: "Pokazat ćemo što je važno, na njemu je da odluči" Mate Rimac (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Uspjesima Mate Rimca nema kraja. Za Dnevnik Nove TV otkrio planove za budućnost i gdje vidi Hrvatsku za 10 godina

Dobili su 10 posto udjela za tu investiciju. Nama nije bila financijska korist primarna kod ove investicije, nego više dugoročna suradnja, tehničko partnerstvo. Mi već sada imamo ponude od drugih investitora za višestruko veće evaluacije od toga s Porscheom, ali s njima je na drugim stvarima fokus.

Koliko tvrtka vrijedi? Možete li otkriti?

Ako je 18,7 milijuna za 10 posto, onda se lako izračuna.

Na čemu ćete zajedno raditi s Porscheom?

Naše glavne tehnologije su u pogonskim sustavima električnih automobila, baterije i autonomna vožnja. To je ono gdje smo najjači. I Porsche, kao i svi drugi proizvođači, ide prema električnim vozilima. Porsche je pogotovo jako sklon sportskim automobilima, gdje je naša najjača kompetencija i na tim područjima ćemo raditi skupa. Znači da mi njima pomažemo u razvijanju novih automobila, a oni će nama pomoći u ranijem dostizanju velikoserijske proizvodnje.

Koliko je ova investicija značajna za hrvatsko gospodarstvo?

Hrvatska, na žalost, u 25 godina nije privukla niti jednu automobilsku firmu. Mi kao mala firma smo to uspjeli. Može se na to gledati kao da je prva izravna investicija automobilske firme u Hrvatsku. I to ne kao ostale zemlje u okruženju u jeftinu radnu snagu, već u znanje i nove tehnologije. To definitivno nije zadnje što ćemo mi raditi s Porscheom i s mnogim drugim proizvođačima. Mislim da smo promijenili totalno percepciju Hrvatske što se tiče autoindustrije i stvorili smo si ime. Kad pogledate recimo objavu Porschea, na naslovnici piše: "Investicija u Hrvatsku, u automobilsku firmu“. I u cijelom svijetu su naslovnice o tome. Imamo planove kako ćemo taj naš položaj i potencijal iskoristiti i za dobrobit Hrvatske.

Spomenuli ste neke druge investitore. Znači, bit će još dobrih vijesti?

Širimo se ogromnom brzinom. I dalje mislimo da smo na početku našeg puta, imamo još jako puno planova pred sobom, a za to će biti potrebno još puno kapitala.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr