Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

Slučaj 'Maestro'

'Matanović tražio milijun i pol eura mita'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
USKOK-ov pouzdanik u slučaju 'Maestro' Joško Kuzmanić posvjedočio je na zagrebačkom Županijskom sudu da je bivši potpredsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju prvooptuženi Josip Matanović tražio milijun i pol eura kako bi ruskim investitorima pogodovao u izgradnji luksuznih apartmana na zemljištu nekadašnje ciglane u Ninu.

'Matanović je jasno naznačio da je u poziciji osigurati pozitivno rješenje i zbog toga je tražio novac', kazao je Kuzmanić.

Pročitajte i ovo Dragan Kovačević - 2 On najavio kaznenu prijavu USKOK podigao optužnicu protiv Dragana Kovačevića: Za mito uzimao skupa odijela Što je korupcija? - 4 Rak-rana društva Građani na internetu mogu prijaviti korupciju, ali ne anonimno: "Svatko je to radio - to je normalno"

U kontakt s Matanovićem, kojega zna još od studija, Kuzmanić je u travnju prošle godine došao kao lobist ruskih investitora koji su u izgradnju apartmana u Ninu planirali uložiti 30 milijuna eura.

'Kada je postalo jasno da se projekt bez novca ne može maknuti s mrtve točke otišao sam u USKOK, uzeo kovertu s novcem i predao ga Matanoviću u kafiću Anera', kazao je svjedok. O predaji prvih 50 tisuća 'USKOK-ovih' eura postoji i video zapis, a Kuzmanić je u kasnijim susretima s ljudima iz Fonda bio i ozvučen.

Nakon predaje prve 'kuverte' Kuzmanić je uz posredovanje optuženog odvjetnika Juraja Parazajdera kod javnog bilježnika sastavio i ugovor o depozitu. Zbog toga je iz USKOK-a uzeo još 150 tisuća eura i predao ih Parazajderu, kao garanciju da će Matanović po dovršetku posla dobiti 1,5 milijuna eura, odnosno pet posto od ukupne vrijednosti investicije u Ninu.

Svjedok je rekao da je Matanović planirao otvoriti račun u Austriji, no do konačne isplate nije došlo zbog uhićenja.

USKOK-ov pouzdanik tvrdi da je Matanović tražio i dodatnih 200 tisuća eura za svog kolegu Roberta Pešu, također potpredsjednika HFP-a zaduženog za nekretnine. Njegova je uloga bila da s ninskim gradonačelnikom riješi pitanje prometne dokumentacije.

'Mi smo na to bili prisiljeni pristati jer bi projekt u suprotnom bio doveden u pat poziciju', kazao je svjedok.

Isti 'modus operandi' primijenjen je i pri planiranoj kupnji hotela u Podgori i Živogošću, za što su ruski investitori planirali izdvojiti i do 90 milijuna eura.

Matanovićeva provizija u ovom poslu nije bila točno dogovorena, odnosno postojala je mogućnost da zbog visine investicije bude nešto manja od ranije dogovorenih pet posto. Ipak samo za informaciju da je za spomenute hotele otvoren natječaj Matanoviću je isplaćeno još 50 tisuća eura, kazao je Kuzmanić.

>> Afera 'Maestro': Tenori i dalje u pritvoru

>> Maestro: Optuženi se ne osjećaju krivima

>> Afera 'Maestro': Počinje suđenje i ostaloj osmorici

Suđenje se nastavlja poslijepodne kada će prvi svjedok u najvećoj hrvatskoj korupcijskoj aferi odgovarati na pitanja obrane, optužbe i sudskog vijeća.

Bivše potpredsjednike HFP-a Matanovića i Pešu te još šestero suoptuženih tereti se za malverzacije s prenamjenom zemljišta Ciglane Nin, prodajom dionica hotela Živogošće i Podgora, pretvorbom Osječke pivovare i procjenom zemljišta Badela.

Uz dvojicu bivših potpredsjednika Fonda, Igora Petlevskog, Asje Piplović i Mladena Jandričeka na optuženičkoj klupi našli su se i viši savjetnik u službi prodaje nekretnina HFP-a Darko Mrkonjić, osječki poduzetnik i profesor tamošnjeg Ekonomskog fakulteta Mane Medić te odvjetnik Parazajder.

Osim za primanje i davanje mita USKOK ih tereti za pomaganje u primanju mita, izdavanje i neovlašteno pribavljanje poslovne tajne, udruživanje za počinjenje kaznenih djela, zlouporabe položaja i ovlasti, te pomaganje i poticanje na te zlouporabe.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene