Tučnjava na Zrću (Screenshot: Twitter)
Tučnjava na Zrću (Screenshot: Twitter)

Na Zrću je došlo do sukoba partijanera i izbacivača. Jedan od prisutnih posjetitelja Hideout Festivala sve je snimio mobitelom, a ono što je vidio opisao je kao "treći svjetski rat".


Zbog čega je došlo do sukoba i kako se dogodilo da posjetitelji afterpartyja na izbacivače počnu bacati limenke i kamenje, nije poznato. Na snimci je vidljivo da nakon nekog vremena na njih kreću zaštitari s drvenim i teleskopskim palicama.

Restoran brze hrane na Zrću (Foto: Dnevnik.hr) Inspekcija na Zrću: 16 inspektora u potrazi za radnicima na crno u raju za partijanere

Ampule na Pagu (Foto: Dnevnik.hr) Opasne ampule preplavile Novalju: "Već nakon prve konzumacije mogu izazvati srčani udar"

I sam autor snimke opisao je ono što je vidio kao scenu iz "trećeg svjetskog rata". Na Twitteru je napisao i da su zaštitari odvukli jednog posjetitelja daleko od pogleda svih i tamo ga premlatili.

Iz ugostiteljskog objekta u kojemu je došlo do tučnjave Rocks beach club – za sada nemaju komentar. Doznajemo tek da je policija tijekom ponedjeljka obavljala razgovore s nekima od njih te da će se iz kluba javiti s priopćenjem naknadno.

Iz Policijske uprave zadarske potvrdili su da je došlo do narušavanja javnog reda i mira. "Između 7 i 8 sati, 6. srpnja, policija je dobila dojavu o remećenju javnog reda i mira. Muška osoba s engleskog govornog područja narušavala je javni red i mir. Došlo je do naguravanja sa zaštitarima. Događaj je u obradi, istraga se provodi sa svim sudionicima. Nakon toga će biti poznato radi li se o kaznenom djelu", priopćila je Ivana Grbin, glasnogovornica PU zadarske za DNEVNIK.hr.

Palice namijenjene nanošenju ozljeda

Što su teleskopske palice i jesu li ih zaštitari smjeli upotrijebiti pitali smo stalnog sudskog vještaka za balistiku i vatreno oružje Ivana Plivelića. "Teleskopske palice se smatraju hladnim oružjem. Definirane su u Zakonu o oružju u članku 6. gdje piše da se 'hladnim oružjem smatraju i razne vrste palica te drugi predmeti pogodni za nanošenje ozljeda'", kazao je Plivelić.

"Prvi moment je, dakle, da je to hladno oružje namijenjeno nanošenju ozljeda, bez obzira radi li se o napadu ili samoobrani, a drugi moment je da se radi o hladnom oružju koje je pogodno za skriveno nošenje", dodao je i istaknuo da se hladno oružje ne smije nositi prikriveno na javnom mjestu, a kafić je javno mjesto. Smatra da palicama na Zrću nije bilo mjesta.

"Civilima je zabranjeno koristiti oružje koje je dozvoljeno koristiti u policiji i vojsci", zaključuje Plivelić navodeći kako je ovo jedna od situacija u kojima bi Zakon o oružju mogao biti temeljitije napisan.

Zakon o privatnoj zaštiti je po tom pitanju - jasan. Zaštitari na svojem radnom mjestu i u radno vrijeme imaju ovlasti: provjere identiteta osoba, davanja upozorenja i zapovjedi, privremenog ograničenja slobode kretanja, potom pregleda osoba, predmeta i vozila, osiguranje mjesta događaja te uporabe zaštitarskog psa, tjelesne snage i vatrenog oružja. Hladno oružje se ne spominje u zakonu odnosno nije jedna od ovlasti zaštitara.

O tučnjavi na Zrću pišu i britanski mediji. Daily Mail javlja da su posjetitelji festivala bacali predmete tijekom partyja, a da su zaštitari odgovorili ''gomilom palica i premlaćivanjem''.

Hideout Festival popularan je u velikoj Britaniji, no do sada nije poznato jesu li upravo Britanci bili "meta" palica zaštitara.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju