Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hideout festival 2019

Masovna tučnjava na Zrću: Zaštitari partijanere tukli zabranjenim teleskopskim palicama

Tučnjava na Zrću (Screenshot: Twitter)
Tučnjava na Zrću (Screenshot: Twitter)
Na Zrću je došlo do sukoba partijanera i izbacivača. Jedan od prisutnih posjetitelja Hideout Festivala sve je snimio mobitelom, a ono što je vidio opisao je kao "treći svjetski rat".

Zbog čega je došlo do sukoba i kako se dogodilo da posjetitelji afterpartyja na izbacivače počnu bacati limenke i kamenje, nije poznato. Na snimci je vidljivo da nakon nekog vremena na njih kreću zaštitari s drvenim i teleskopskim palicama.

Pročitajte i ovo Restoran brze hrane na Zrću (Foto: Dnevnik.hr) akcija državnog inspektorata Inspekcija na Zrću: 16 inspektora u potrazi za radnicima na crno u raju za partijanere

Pročitajte i ovo Ampule na Pagu (Foto: Dnevnik.hr) PARTIJANERI I NOVI PROBLEMI Opasne ampule preplavile Novalju: "Već nakon prve konzumacije mogu izazvati srčani udar"

I sam autor snimke opisao je ono što je vidio kao scenu iz "trećeg svjetskog rata". Na Twitteru je napisao i da su zaštitari odvukli jednog posjetitelja daleko od pogleda svih i tamo ga premlatili.

Iz ugostiteljskog objekta u kojemu je došlo do tučnjave Rocks beach club – za sada nemaju komentar. Doznajemo tek da je policija tijekom ponedjeljka obavljala razgovore s nekima od njih te da će se iz kluba javiti s priopćenjem naknadno.

Iz Policijske uprave zadarske potvrdili su da je došlo do narušavanja javnog reda i mira. "Između 7 i 8 sati, 6. srpnja, policija je dobila dojavu o remećenju javnog reda i mira. Muška osoba s engleskog govornog područja narušavala je javni red i mir. Došlo je do naguravanja sa zaštitarima. Događaj je u obradi, istraga se provodi sa svim sudionicima. Nakon toga će biti poznato radi li se o kaznenom djelu", priopćila je Ivana Grbin, glasnogovornica PU zadarske za DNEVNIK.hr.

Palice namijenjene nanošenju ozljeda

Što su teleskopske palice i jesu li ih zaštitari smjeli upotrijebiti pitali smo stalnog sudskog vještaka za balistiku i vatreno oružje Ivana Plivelića. "Teleskopske palice se smatraju hladnim oružjem. Definirane su u Zakonu o oružju u članku 6. gdje piše da se 'hladnim oružjem smatraju i razne vrste palica te drugi predmeti pogodni za nanošenje ozljeda'", kazao je Plivelić.

"Prvi moment je, dakle, da je to hladno oružje namijenjeno nanošenju ozljeda, bez obzira radi li se o napadu ili samoobrani, a drugi moment je da se radi o hladnom oružju koje je pogodno za skriveno nošenje", dodao je i istaknuo da se hladno oružje ne smije nositi prikriveno na javnom mjestu, a kafić je javno mjesto. Smatra da palicama na Zrću nije bilo mjesta.

"Civilima je zabranjeno koristiti oružje koje je dozvoljeno koristiti u policiji i vojsci", zaključuje Plivelić navodeći kako je ovo jedna od situacija u kojima bi Zakon o oružju mogao biti temeljitije napisan.

Zakon o privatnoj zaštiti je po tom pitanju - jasan. Zaštitari na svojem radnom mjestu i u radno vrijeme imaju ovlasti: provjere identiteta osoba, davanja upozorenja i zapovjedi, privremenog ograničenja slobode kretanja, potom pregleda osoba, predmeta i vozila, osiguranje mjesta događaja te uporabe zaštitarskog psa, tjelesne snage i vatrenog oružja. Hladno oružje se ne spominje u zakonu odnosno nije jedna od ovlasti zaštitara.

O tučnjavi na Zrću pišu i britanski mediji. Daily Mail javlja da su posjetitelji festivala bacali predmete tijekom partyja, a da su zaštitari odgovorili ''gomilom palica i premlaćivanjem''.

Hideout Festival popularan je u velikoj Britaniji, no do sada nije poznato jesu li upravo Britanci bili "meta" palica zaštitara.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene