Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nedjelja prije Uskrsa

Slavi se Cvjetnica: Evo što se obilježava ovim blagdanom i kakvi su običaji...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U nedjelju prije Uskrsa slavi se Cvjetnica: Nedjelja Muke Gospodnje. Danas time počinje Veliki tjedan. U crkvama će se blagoslivljati zelene grančice palmi, maslina i lovorike.

Maslinove grančice, ali i različite vrste cvijeća bile su tražena roba na tržnicama diljem Hrvatske. Uoči Cvjetnice mnogi su željeli kupiti simbol mira, maslinovu grančicu. Običaji su različiti diljem Hrvatske, pa tako u hrvatskom primorju od maslinova lišća pletu grančice, što postaje i turistička atrakcija.

Različiti običaji

Pročitajte i ovo Varaždinci obilaze grobove svojih najmilijih Pojačan promet FOTO Blagdan je Svih svetih, građani obilaze grobove najmilijih: "Svi smo tu ujedinjeni, kao da su duše spojene" Irena Belamarić, HAK Pripreme za blagdan Svih svetih Cijene cvijeća i svijeća veće i do 30 posto! Kakva će prometna regulacija biti na snazi oko groblja i gdje se očekuje najveći promet?

'Jelica, maslina i cvijeće idu na blagoslov ujutro i poslije nosi se na groblje', rekla je Marija Mantak iz Sinja. Diljem Hrvatske blagdan Cvjetnice obilježava se na drugačiji način.  'Ja imam samo maslinovu grančicu i to čuvamo dok se ne presuši, do druge godine', rekla je stanovnica grada Zagreba.

Nestala zvona s crkve: 'Ništa više nije sveto!'

'Mi smo kod kuće recimo od svake voćke nosili grančice to je kod nas u Međimurju takav običaj, nije bilo maslinovih grančica', rekla je Milka Posavec.

U Gorskom kotaru, pak, običaj je da se grančica ne unosi u kuću. 'Vjerovanje je pučko pobožnost da se ne unose štetočine i slično nego se grančice zataknjuju za vrata, znači za ulazna vrata ili iznad štale', rekao je Josip Tomić iz Liča u Gorskom kotaru.

A vrijedne žene u Crikvenici plijenile su pozornost prvih turista, od lišća i maslinovih grančica plele su prave pletenice. 'Predivna je super i sutra ću je ponijeti u crkvu da je posvetim', rekla je Pavica koja je na odmor u Hrvatsku došla iz Njemačke. 'Naši turisti vole vidjeti kako se tu živi, što se radi kakvi su običaji i ovo je nešto posebno', rekla je Marijana Biondić, direktorica TZG Crikvenice. Zbog brzog tempa života tradiciju koju prati blagdan Cvjetnica održavaju uglavnom umirovljenice. 'Ja sam naučila od moje mame pred godinu i pol, nisam znala i sad ovako prenosim na druge kraj', rekla je Marija Marić, umirovljenica iz Crikvenice.

A kako na mladima svijet ostaje, dvije mlade djevojke s otoka Krka odlučile su se pridružiti održavanju običaja. S majkom se pripremaju za blagdan. 'Umjesto da čistim kuću pletem masline danas', kroz smijeh je rekla Josipa Franolić.  'Meni je to nešto posebno da ne idemo s običnim grančicama maslina na misu nego da ipak nešto je posebnije i estetski je lijepo', dodala je Veronika Kremenić.

Mnogo mladih okupilo se i na riječkom planinarskom križnom putu. Predvodio ga je riječki nadbiskup Ivan Devčić. On će u nedjelju blagosloviti maslinove grančice koje će krasiti mnoge domove tijekom iduće godine.

Bijeli Veliki tjedan: Cvjetnica donijela snijeg, zima okovala proljeće

Što je Cvjetnica?

Po našim crkvama pjevat će se Muka po Mateju jer je liturgijska godina A (kad je godina B čita se ili pjeva Muka po Marku, a kad je godina C čita se ili pjeva muka po Luki). Crkva se spominje ulaska Krista Gospodina u njegov glavni grad Jeruzalem. Krist je ušao u Sveti grad da izvrši svoje vazmeno otajstvo. Cvjetnica je blagdan spomen na taj Isusov ulazak koji se vrši ophodom ili svečanim ulazom. Vjernici u rukama drže palmine ili maslinove graničice, ali mogu i neke druge zelene grančice ili cvijeće, u čast Kristu pobjedniku. Svećenik blagoslovi grančice uz riječi: “Svečanim ophodom i klicanjem pratimo danas Krista Kralja: daj nam po njemu stići u nebeski Jeruzalem gdje on živi i kraljuje u vijeke vjekova!”

Običaj blagoslova grančica i procesije na Cvjetnicu počeo je u 4. st. u Jeruzalemu. U Rimu je od 9. st., a odatle se proširio po cijelom svijetu. Nakon blagoslova grančica, a prije ulaska u crkvu, čitat će se evanđeoski odlomak Mt 21, 1-11. Za vrijeme ophoda pjevat će se antifona: “Židovska su djeca, s granama maslina u ruci, došla u susret Gospodinu i klicala u sav glas: Hosana u visini!”

U središtu Službe riječi bit će pjevanje ili čitanje Muke Gospodina našega Isusa Krsta po Mateju jer je liturgijska godina A. (Agencija VLM/M.G.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene