Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Moody's objavio novo izvješće

Evo što slavonski seljaci i mali dobavljači kažu o stanju s Agrokorom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kreditna agencija Moody's objavila je novo i detaljno mišljenje o Agrokoru nakon što su u prošloj ocjeni koncernu zadržali rejting na B3, ali izglede promijenili iz stabilnih u negativne.

Iz samog Agrokora stiglo je priopćenje kako nisu dužni državi. A poljoprivrednici koji ovise o sudbini Agrokora, apeliraju na Vladu da učini sve - kako bi spasila sustav.

Pročitajte i ovo Propusti u slučaju Agrokor - 2 Dopuna istrage Dnevnik Nove TV doznaje: Ide se na novo skupo vještačenje u slučaju Agrokor, odabir pao na inozemne financijske vještake Slika nije dostupna Analiza stručnjaka nakon pada rejtinga "I dalje se stvara rupa bez dna, a ako se to nastavi, Agrokoru je siguran stečaj"

U svojoj analizi agencija Moody's upozorava kako su Agrokorov problem  PIK obveznice koje je izdao kako bi prikupio novac za preuzimanje Mercatora, a dolaze na naplatu u lipnju sljedeće godine. Ako ih ne bi mogao isplatiti, ističe Moody's, vlasnici obveznica mogli bi preuzeti kontrolu nad Agrokorom.

Dok traže rješenje za stabiliziranje poslovanja iz Agrokora poručuju da nisu dužni državi. Objasnili su da tvrtka plaća 3 milijarde kuna poreza na godinu.

"Konstrukcije da je Agrokor dužan 6 milijardi kuna značile bi da 2 godine nije platio porez državi, a istina je da na današnji dan Agrokor nema dospjelih obveza što se tiče poreza prema hrvatskoj državi", poručili su.

Iz Podravke su putem zagrebačke burze poručili kako je najbitnije da Agrokor sačuva stabilnost te da Konzum i Merkator sačuvaju tržišne pozicije i budu i dalje partneri Podravke.

Stanje na burzi se smirilo

Na samoj zagrebačkoj burzi, nakon izrazito nemirne srijede, stanje se stabiliziralo i smirilo.

''Tako da je današnji dan završio rastom indeksa, a također rast cijene zabilježile su i gotovo sve dionice iz sastava koncerna Agrokor'', kaže Sanda Kuhtić Nalis (Zagrebačka burza).

Iz ruskog veleposlanstva kažu kako nemaju službenu informaciju da je Sberbanka odobrila Agrokoru novi kredit od 300 milijuna eura. Iz Deutsche banka nisu htjeli ni potvrditi niti demantirati da su i oni kao kreditor uključen u situaciju u Agrokoru. Ruski zamjenik veleposlanika kaže kako oni prate razvoj situacije.

''Pratimo situaciju. Ne znam još hoće li to imati posljedice na rusko hrvatske odnose. Zauzimamo se za napredak odnosa s Hrvatskom pa tako i ekonomskih. Na hrvatskoj strani je da zatraži razgovore o bilo kakvim problemima. Mi smo spremni i otvoreni, ali vidjet ćemo'', rekao je Vladimir Prokhorov.

Zbog obveza prema njima sve zabrinuto prate hrvatski poljoprivrednici. Nadaju se da će Agrokor pronaći rješenje i financijska sredstva da isplati obveze prema dobavljačima.

''Ne d'o Bog da Agrokor prođe kao što je Đakovština prošla mi ovdje jako dobro znamo. Ni dan danas se poljoprivrednici nisu oporavili, neki su morali zatvoriti, neki su otišli van, dakle treba pomoći sustavu'', kaže Matija Brlošić, predsjednik poljoprivredne komore.

Što kaže HNB?

Iz Hrvatske narodne banke kažu kako slučaj Agrokor neće ugroziti stabilnost i sigurnost financijskog sustava. U najgorem scenariju, ističu, neke bi banke mogle imati značajnije gubitke.

''Puno aktiviranje najvećih prepoznatih rizika znatno bi im smanjilo prihode. Znači, te bi banke bile primorane prikupiti novi kapital i izmijeniti poslovni model kako bi opstale na tržištu'', poručuju iz HNB-a.

Iz Poljoprivredne komore apeliraju na Vladu da učini sve što može da spasi sustav inače će za sobom povući tisuće obiteljskih gospodarstava.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene