Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Marko Babić, Snježana Bagić i Jasna Omejec izabrani za suce Ustavnog suda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Marka Babića, Snježanu Bagić i Jasnu Omejec saborski su zastupnici danas izabrali za suce Ustavnog suda, budući da su jedino oni od deset kandidata za suce dobili više od potrebnih 77 zastupničkih glasova.

Sabor je između deset kandidata trebao izabrati osam ustavnih sudaca, ali su potreban broj glasova dobili samo vinkovački odvjetnik Marko Babić, državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa Snježana Bagić, te Jasna Omejec, kojoj će ovo biti drugi uzastopni mandat u Ustavnom sudu.

Pročitajte i ovo Željko Horvatović Doznaje Dnevnik Nove TV I Visoki kazneni sud provjerit će moguću odgovornost suca Turudića Ivan Turudić Afera Radost Oglasili se Turudićevi kolege: ''Sudac mora izbjegavati svako nedostojno ponašanje''

Marko Babić i Snježana Bagić dobili su po 80 zastupničkih glasova, a Jasna Omejec 79 glasova.

Ostali kandidati dobili su manje od potrebnih 77 glasova - Mirjana Juričić dobila je 75 glasova, jedan glas manje dobio je Mario Jelušić, Aldo Radolović dobio je 73 glasa, Ivan Matija, koji se natjecao za drugi sudački mandat, dobio je 66 glasova, Milka Savić 62, Boris Koketi 16, a Srećko Jelinić devet glasova.

Tajnom glasovanju za izbor sudaca Ustavnog suda, sukladno ranijoj najavi, nije pristupila većina oporbenih zastupnika (nitko iz SDP-a i HNS-a), koji su time prosvjedovali zbog brzine procesa izbora i izostanka potrebnih konzultacija između vladajućih i oporbe.

Troje danas izabranih ustavnih sudaca na dužnost stupaju u prosincu, kada za osam aktualnih sudaca Ustavnog suda istječe osmogodišnji mandat.

Sabor je imenovao predsjednika i šest članova Vijeća za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija.

Za predsjednika je imenovan dosadašnji vršitelj dužnosti predsjednika Mile Ćulumović, članovima i dalje ostaju Krunoslav Antoliš, Zoran Grgić, Miroslav Šeparović i Nenada Vukman, iz Vijeća izlazi Tin Gazivoda, a novi su članovi Sanja Sarnavka i Dražen Harasin.

Predsjednik Sabora Vladimir Šeks zaključio je 26. sjednicu, čime je počela ljetna stanka u saborskom zasjedanju, a Sabor će ponovno zasjedati sredinom rujna.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene