Obavijesti Video Pretražite Navigacija
MARIN GALIĆ ZA DNEVNIK NOVE TV

Stručnjak koji prati fenomen navijačkih skupina o Torcidi: "Oni unutar sebe znaju točno što se dogodilo. Prava istina nikada neće u potpunosti izaći van"

Nakon ovoga što se dogodilo na autocesti, treba se upitati što zapravo Torcida znači u Splitu, a i šire? Niz je primjera u kojima Torcida djeluje i pomaže u humanitarnim akcijama, organizira ponekad spektakularne bakljade u Splitu, uz njezinu energiju oko Hajduka puni se i Poljud. No, s druge strane, kada vidimo vandalsku stranu na djelu, službena udruga Torcida - šuti.

O Torcidi i kulturi navijanja u Dnevniku Nove TV reporter Mislav Bago razgovarao je s Marinom Galićem s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, koji prati fenomen navijačkih skupina.

"Jednostavno cijeli grad, Dalmacija živi u principu za Hajduk. To ne znači da u Zagrebu ima manji broj navijača, ali možda je veća sredina, disperzija. Ne možete osjetiti takvu fanatičku povezanost koja postoji u Splitu", rekao je Galić. 

Mnogi izbjegavaju uopće komentirati sukob. "Jeste li vidjeli u posljednjih 15 godina da se netko usudio kritizirati Torcidu, a da je bio na čelu grada? To se i sada primjenjuje", dodao je.

Marin Galić Marin Galić i Mislav Bago (Foto: DNEVNIK.hr)

"Nažalost mislim da neće biti dobro", rekao je za sljedeći susret Dinama i Hajduka na Poljudu. "Sigurno će imati reperkusije na sljedećim derbijima. Nakon ovih tenzija nemoguće je da derbi protekne u normalnom tonu", zaključio je Galić.

Pročitajte i ovo Remetinec - 2 U ISTRAŽNOM ZATVORU Gužva u šesnaestercu: Pogledajte kako su u Remetincu dočekani uhićeni navijači

"Nema nikakvog opravdanja za agresiju. Oni unutar sebe znaju točno što se dogodilo. Prava istina nikada neće u potpunosti izaći van. Nitko nije crn ni bijel. Postoji organizacija, Torcida je jako dobro organizirana", naveo je. 

I Torcida i BBB-ovci su oduvijek imali protivnike. "Imali su i političke i sportske protivnike", rekao je.

Galić aktivno prati fenomen navijača, a u posljednjem sukobu sve je počelo zabranom unosa transparenata. "Navijač kada dođe na utakmicu ima svoj ritual. Dio rituala je i vizualna i verbalna ekspresija. To je njima jako važno, oni time komuniciraju s igračima, navijačima, protivničkim navijačima. Zabranili su im čak i dio verbalne komunikacije", objasnio je.

Pročitajte i ovo Arsen Bauk, Zlatko Hasanbegović i Mislav Bago U DNEVNIKU NOVE TV Dinamovac Hasanbegović vs. hajdukovac Bauk o subotnjem sukobu: "Navijačka logika je uvijek ista", "Ne treba biti Einstein da se to zaključi"

Drugi problem je bio što "s druge strane" nisu bili isti uvjeti za navijače Dinama. "Posljednjih pet godina nije bilo takve bakljade, transparenata", dodao je.

Što je još Marin Galić komentirao o fenomenu navijača pogledajte u videozapisu. 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene