Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Margetiću 3 mjeseca zatvora i 10 tisuća eura kazne

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Haški sud je osudio hrvatskog slobodnog novinara Domagoja Margetića na tri mjeseca zatvora i 10.000 eura kazne zbog nepoštivanja suda počinjenog objavom imena zaštićenih haških svjedoka prošle godine na njegovoj internet stranici. Margetićev odvjetnik je najavio žalbu za pritvaranje.

"Gospodine Margetić krivi ste za nepoštivanje suda", kazao je predsjedavajući sudac Alphons Orie, ocijenivši da je Margetić pokazao "flagrantno kršenje pravila" Haškog suda jer je objavio identitet mnogih svjedoka te da takva bezobzirnost prema sigurnosti haških svjedoka zaslužuje kombinaciju zatvorske i novčane kazne.

Pročitajte i ovo Ilustracija na 12 godina zatvora Dvojica osuđena zbog strijeljanja zarobljenih hrvatskih vojnika u Glini Zastava Islamske republike Pripadnik ISIL-a U BiH osuđen terorist koji se predstavljao kao humanitarac u Siriji

Njegov postupak ne samo da je odvratio svjedoke od daljnje suradnje s Haškim sudom nego ih je izložio i mogućnosti prijetnji i zastrašivanja, rekao je Orie.

Margetić (33) je presudu saslušao mirno sjedeći. Vijeće mu je u kaznu uračunalo 34 dana koja je Margetić proveo u pritvoru u Hrvatskoj kada je odbijao primiti optužnicu Haškog suda. Sudsko vijeće dalo mu je mjesec dana za plaćanje kazne.

Iako je prošlog tjedna obavijestio Haški sud, koji mu je naložio dolazak na presudu, da zbog zdravstvenog stanja "nije u mogućnosti" prisustvovati izricanju presude, Margetić je ipak bio nazočan.

Vijeće, kako je obrazložio Orie, nije povjerovalo Margetiću da nije znao da objavljuje tajni popis a nije mu povjerovalo ni to da nije primio od Tajništva suda e-mailom i redovnom poštom pisana upozorenja o tajnosti popisa koja su pratila sami popis svjedoka.

Margetić je između 7. srpnja i 2. kolovoza prošle godine objavio popis 102 haška svjedoka na svojoj internetskoj stranici, od kojih 48 zaštićenih. Radi se o osobama koje su svjedočile na suđenju bivšem zapovjedniku Operativne zone Središnje Bosne Tihomiru Blaškiću, a popis je Margetić dobio kao dokazni materijal u okviru drugog postupka koji se protiv njega vodio.

Tužiteljstvo je na suđenju, održanom koncem prošle godine, tvrdilo da je novinar znao i bio svjestan da krši nalog Haškog suda te da su dokumenti bili jasno označeni kao povjerljivi. U prilog tezi da je Margetić bio svjestan da objavljuje tajne materijale tužiteljstvo je navelo da je optuženi objavio popis uz najavu: "Ekskluzivno - tajni popis haških svjedoka koji mi je dao pomoćnik Carle del Ponte". Tražilo je kaznu od šest mjeseci zatvora i 50 tisuća eura kazne.

Margetićev odvjetnik Veljko Miljević nije bio nazočan izricanju
presude, a Margetić je objasnio kako je imao ranije obveze zbog kojih nije mogao doći s njim u Den Haag. Stoga je vijeće naložilo tajništvu da osigura kontakt Margetića i njegova odvjetnika ili mu osigura drugog odvjetnika.

Haški sud dosad je kaznio nekoliko novinara zbog nepoštivanja suda i izrekao kazne u rasponu od 15 do 20 tisuća eura.

Margetića je Haški sud već ranije - 2005. optužio za nepoštivanje suda, zajedno s još troje novinara i izdavača, ali je odustao od optužnice zbog rasterećenja suda. Po toj optužnici Margetić je, kao glavni urednik "Hrvatskog slova", a kasnije kao glavni urednik "Novog hrvatskog slova" u 2004. objavio identitet i iskaz tada zaštićenog svjedoka Stjepana Mesića na suđenju Blaškiću.

U očekivanju izricanja presude Margetić je prije dva tjedna počeo štrajk glađu.

Veljko Miljević, odvjetnik hrvatskog slobodnog novinara Domagoja Margetića najavio je da će se žaliti na odluku o Margetićevu pritvaranju čim od Haškog suda o tome dobije
službenu obavijest. 

"Čim dobijem obavijest i vidim zbog čega je zadržan promptno ću reagirati", izjavio je Miljević. Dodao je kako očekuje da će ga Haški sud kontaktirati vrlo skoro, najvjerojatnije faksom ili
e-mailom.

Odbacio je nagađanja da se i iz zahtjeva Haškog suda koji mu je u "interesu pravde" naložio dolazak na izricanje presude moglo naslutiti da će odmah biti pritvoren.

"Iz toga se nije moglo naslutiti da ga žele zadržati. Bio je uvjeren da mu sudac koji je izuzetno korektno vodio cijeli postupak želi neke stvari dati do znanja, odnosno skrenuti pažnju na ponašanje koje je sud smatrao neprihvatljivim".

Najavio je i žalbu na "suštinsku odluku" odnosno samu presudu, no ona se prema pravilima Haškog suda može uputiti tek naknadno i u okvirima koje dozvoli sud.

Za razliku od svog branjenika odvjetnik Miljević nije prisustvovao izricanju presude. Objašnjava da, s obzirom da nije bio obvezan biti u Den Haagu, nije mogao propustiti druge važne poslove u Zagrebu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene