Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ima plaću 34 tisuće kuna

Maras: Guvernerova plaća je previsoka i neprimjerena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Maras komentirao plaću guvernera Hrvatske narodne banke, smatra da je ona previskoka i neprimjerena trenutku u kojem se Hrvatska nalazi.

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras rekao je kako je plaća guvernera Hrvatske narodne banke (HNB) Borisa Vujčića previsoka i neprimjerena trenutku u kojem se Hrvatska nalazi te kako guverner ne može imati veću plaću od predsjednika Republike i predsjednika Vlade.

Pročitajte i ovo Hrvatska narodna banka PRIOPĆENJE HNB-A Hrvati se baš jako vole zaduživati, najviše su se uzimali gotovinski krediti Slika nije dostupna Mnoge koristi Guverner Vujčić: "Strah građana da će s uvođenjem eura porasti cijene je mit"

Upitan kako komentira plaću guvernera HNB-a Borisa Vujčića i njegovih suradnika Maras je rekao kako se na to pitanje nameće jednostavan odgovor.

Maras o izboru čelnika HGK: Da se pojavio Vidošević opet bi ga izabrali

'Ako predsjednik Republike ima plaću koja je desetak tisuća kuna manja od te plaće onda je to sigurno previsoka plaća. Bez obzira da li se radilo o naknadi koja je sada ukomponirana u plaću ili o plaći', rekao je Maras.

'To su iznosi koji su neprimjereni trenutku u kojem se Hrvatska nalazi i nadam se da će Savjet HNB-a reagirati. Jer plaća od 34 tisuće kuna je previsoka za hrvatski javni sektor, a pogotovo kada se radi o plaći koja je 10 tisuća kuna veća od plaće predsjednika Republike ili 12 tisuća kuna veća od plaće predsjednika Vlade', kazao je Maras.

Na pitanje zašto ističe plaće predsjednika i premijera i zašto bi one trebale biti mjerilo, Maras je odgovorio 'zbog toga što se radi o javnom sektoru'.

'Ne mislite li da je po poziciji u društvu predsjednik Republike u javnom sektoru prva osoba. Ne mislite li da je predsjedniku Vlade obim posla puno složeniji nego guverneru HNB-a. Ja mislim da je i zato to ističem', kazao je.

'Ako premijer i predsjednik imaju najsloženije uvjete obavljanja posla u Republici Hrvatskoj u javnom sektoru, a sigurno je obim njihova posla puno složeniji nego što je to guvernera HNB-a, onda nije primjereno da plaća bude u tom nesrazmjeru. A da ne govorim o plaći od 34 tisuće kuna u odnosu na prosječnu plaću u Hrvatskoj, mislim da je to apsolutno previše', istaknuo je Maras.

Maras usporedio Hrvatsku s Njemačkom: 'Ako misle da je tamo loše, onda neka štrajkaju!'

Upitan kako komentira najavu predsjednika Uprave HBOR-a Antona Kovačeva da se više neće kandidirati za čelno mjesto te banke Maras je ponovio kako se od početka zalaže za promjenu rada u HBOR-u, za veću transparentnost te kako u nekim segmentima nije bio zadovoljan radom HBOR-a i najavljivao je promjene.

Maras misli kako je dobro da u HBOR dođe malo svježe krvi i da se situacija za iduće razdoblje počne mijenjati.

'HBOR mora biti u funkciji izvoza, projekata visoke dodane vrijednosti i mora biti transparentniji prema poreznim obveznicima', poručio je napominjući kako se više neće davati krediti poput onih koji su nanijeli štetu Vladi (poput kredita tvrtki Facta Vera Branka Šegona).

Kroz HBOR više neće moći dobiti kredit niti jedna tvrtka koja je vlasnički povezana sdužnosnicima, ustvrdio je Maras koji smatra 'da je Uprava bila malo pažljivija i odgovornija već bi u startu uočila da se radi o dužnosniku i ne bi dovela Vladu u neugodnu poziciju'.

Gordan Maras: 'Neka odgovore svi ti sindikalci da li misle da se u Njemačkoj ne štite radnička prava'

Upitan ima li nekoga u vidu za nasljednika Kovačeva rekao je kako odluku o tome donosi Vlada.

Na pitanja novinara kako to da je on jedini od svih ministara preuzeo auto Audi A6 i gdje je sada taj automobil i što će biti s njim, Maras je kazao kako će to vozilo biti dano na korištenje MUP-u, kao što je bilo rečeno.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene