Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pomaže nova tehnologija

Provjerili smo ima li gužvi na šalterima i što učiniti ako vam je istekla osobna ili vozačka

Šalteri opet rade - 3
Šalteri opet rade - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Šalteri opet rade - 2 Šalteri opet rade - 2 Foto: DNEVNIK.hr Šalteri opet rade - 3 Šalteri opet rade - 3 Foto: DNEVNIK.hr Šalteri opet rade - 1 Šalteri opet rade - 1 Foto: DNEVNIK.hr Šalteri opet rade - 4 Šalteri opet rade - 4 Foto: DNEVNIK.hr +2 Mirela Mijatović Galerija 1/7 >>
S trećim valom popuštanja mjera na posao su se vratili svi službenici državne uprave. Uz novo normalno istražili smo što ako vam zatreba nova osobna iskaznica.

U policiji u zagrebačkoj Heinzelovoj svi su šalteri otvoreni, a na red se brzo dođe. Najveća je gužva u redu za uplate. Građani s malim djetetom primani su prije drugih, a i ostali su zadovoljni jer je sve uređeno i ne čeka se predugo.

Pročitajte i ovo Ilustracija Neujednačena primjena Policija oduzela 1148 vozila: U nekim dijelovima Hrvatske ćete proći gore, evo o čemu to ovisi Vibor Vlainić DNEVNIK NOVE TV U BRUXELLESU Golema šteta nakon nereda u Bruxellesu, stanovnici u šoku. A na europskom stolu uskoro izmjena pravila o putovanjima

Zaposlenici imaju maske i rukavice, radi se u smjenama. Od kuće je iznimno dopušteno raditi kroničnim bolesnicima i onima čija su djeca kronično bolesna. Za građane osim držanja razmaka nemaju posebnih pravila.

Ispred policije u Petrinjskoj manji je red. Na ulasku se mjeri temperatura. Zbog oštećenja u potresu šalteri su zatvoreni, a dio posla prebačen je na urede. Za ljude kojima treba potvrda da su hrvatski građani stvar je dodatno olakšana. Telefonski su ih nazvali i dali im termin, sve po redu.

Diljem Hrvatske svi krenuli punom parom

Pravila su različita od ureda do ureda, no novi način rada Osječanima se više sviđa. Zadovoljni su jer tvrde kako je sada sve puno brže i kako su zaposlenici puno ljubazniji. Ima li tko od građana koronavirus ili treba biti u samoizolaciji, vide čim unesu njihove podatke u sustave. "Ako se pojavi neka takva stranka, pozovemo kolege da ih odvedu", dodaje načelnica Mirela Mijatović.

U uredima Primorsko-goranske županije gužve nema jer su i do sada šalteri radili, a većinu posla rješavaju elektroničkom poštom. "Stajali smo na usluzi strankama cijelo ovo vrijeme što je vidljivo i po ovom stanju", objašnjava pročelnica Branka Ivandić.

Od jučer su svi uredi državne uprave krenuli s radom u punom opsegu. Iako mjere opreza variraju od ustanove do ustanove, svi su se brzo na njih priviknuli. Nose se maske i organizacija je bolja.

"Podsjećamo ih da su određene usluge dostupne preko sustava e-Građani, poput informativnog izračuna mirovina, elektroničkog zapisa o radnopravnom statusu, uvida u podatke o plaći, stažu i osnovicama“, objašnjava Maja Čakarun iz HZMO-a.

Uz digitalizaciju, odgoda za manje hitne postupke

I policija podsjeća one kojima su za vrijeme epidemije istekli dokumenti - ne moraju se žuriti na šaltere po nove.

"Osobna iskaznica, putovnica, vozačka dozvola, oružni list, iskaznica za strance kojima je istekao rok za vrijeme trajanja epidemije vrijede trideset dana po prestanku epidemije", rekla nam je načelnica u policiji Branka Šepac Blažanović.

Porezna primjerice nastavlja s radom elektronički i putem telefona. No prije nego što se zaputite u neku ustanovu, provjerite kako rade.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene