Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska Vlada danas je Saboru predložila da izmijeni Zakon o PDV-u kako bi se taj porez na novine i časopise od 1. kolovoza plaćao po stopi od 10 posto, a ne više 22 posto.


Vlada je Saboru s današnje sjednice uputila prijedlog izmjena Zakona o PDV-u, po kojima bi se PDV po stopi od 10 posto plaćao na novine i časopise koji izlaze dnevno i periodično - stopa od 22 posto ostala bi za tiskovine koju u cijelosti ili uglavnom sadrže oglase ili služe oglašavanju.

Vezani članci Čitanje novina, ilustracija Katastrofalna je godina iza novinskih izdavača: Ljudi sve manje kupuju novine, a tržište se okreće digitalnim izdanjima Slika nije dostupna Sanader: 'Vlada će ovaj mjesec predložiti smanjenje PDV-a na novine'

Premijer Ivo Sanader istaknuo je da će takav zahvat u porezni sustav, zajedno s ranije uvedenom međustopom od 10 posto na usluge u turizmu, dodatno doprinijeti rastu standarda hrvatskih građana, učiniti tiskovine dostupnijima javnosti i podići informiranost građana.

Ministar financija Ivan Šuker napomenuo je da je aktualna Vlada prva koja je uspjela stvoriti preduvjete za uvođenje poreznih međustopa - provela je potrebne reforme, uvela reda u javne financije i ostvarila gospodarski rast.

S obzirom na planirani gubitak u državnom proračunu od oko 300 milijuna kuna na ime smanjenja stope PDV-a na novine i časopise, Šuker vjeruje da će se većom prodajom tiskovina i manjom remintendom taj gubitak umanjiti.