Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Manje krava i mlijeka

Mljekari u kolapsu: Ovo je robija, ništa drugo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska bilježi najveći pad proizvodnje mlijeka u odnosu na sve zemlje Europske unije.

Prošle je godine s hrvatskih farmi isporučeno 16 posto manje mlijeka - izvijestilo je Ministarstvo poljoprivrede. Slaba je utjeha što je 95 posto hrvatskoga mlijeka - iznimne kakvoće.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura" Stambeni krediti samo uz fiksne kamatne stope - 5 Od srpnja nova pravila Velika promjena u stambenim kreditima: Rastu kamatne stope, no ima i lijepa vijest

U staji Mate Kokanovića, broj krava je prepolovljen. U godinu dana sa 120 pao je na 60 krava. 'Ovo je robija, ništa drugo. To ne mogu nazvati ničim drugim. Ja vjerujem da oni u zatvoru što su pokrali pare bolje žive nego mi ovdje na ovoj farmi', kaže Mate.

Manje krava, manje mlijeka, slabija zarada, a rata kredita ista. I Kokanovići su farmu podigli kroz operativni program države. 'Ja moram svaki mjesec platit ratu kredita. Od čega da je ja platim?', kaže Dražen Kokanović. Država ih nagovorila na gradnju farme, pa se povukla. Niska otkupna cijena mlijeka, visoki troškovi proizvodnje i aflatoksin dotukli su hrvatske farmere.

U prošloj godini isporuka mlijeka pala za 16,35 %

'Sami ćemo jako teško izaći na zelenu granu. Ako se ministarstvo konačno ne spusti sa svojih visina i dođe kod nas doma, na svako pojedinačno gospodarstvo i ne vidi kakva je situacija', rekla je Ružica Vukovac iz Udruge Život.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina izlaz vidi u udruživanju. 'U sektoru mljekarstva je potrebno udruživanje da bi se smanjili troškovi i da bi se optimiziralo iskorištenje mehanizacije koju imaju', kaže Jakoina.

Država je osmislila i novi operativni program - kupovine junica. Jedna junica stoji oko 20 tisuća kuna. Farmeri taj novac nemaju jer su prezaduženi, a banke ih ne žele kreditirati.

'Moje gospodarstvo je dobilo jedan dopis od banke gdje se banka očitovala da je upravo mljekarski sektor trenutno najrizičniji za ulaganja i da nas odbijaju za suradnju', ispričala je Ružica. Najrizičniji sektor proizvodi i najkvalitetnije mlijeko. Više od 95 posto hrvatskoga mlijeka je prve klase. Šteta što ga je sve manje i manje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene