Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PODMIREN 21. SRPNJA

Morala dignuti kredit: Mamićeva supruga preuzela njegov dug prema državi i uplatila u proračun više od 52 milijuna kuna

Supruga Zdravka Mamića preuzela je naplatu oduzete imovinske koristi na temelju presude iz 2018. godine u iznosu od 52.037.435,73 kuna. Ukupni dug uplaćen je 21. srpnja.

Ministar Marić jučer je osvojio jackpot! U državnu blagajnu slilo se 44 i pol milijuna kuna! Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu obavijestilo je o sklopljenom Sporazumu o namirenju sa suprugom Zdravka Mamića

Naime, ŽDO je preuzeo zastupanje države u vezi s naplatom oduzete imovinske koristi na temelju pravomoćne presude Županijskog suda u Osijeku iz lipnja 2018. godine. Sukladno tome, utvrđena je imovinska korist u iznosu od 52.037.435,73 kuna, a supruga Zdravka Mamića sklopila je 28. lipnja Sporazum o namirenju.

Pročitajte i ovo imovina - 1 Nedostaje stručnjaka Gdje su pare? Javnost se nagledala spektakularnih uhićenja i suđenja, no otuđeno se često ne vraća. Evo koliko je DORH prošle godine oduzeo

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna imaju pravo na žalbu Određen je istražni zatvor za Zorana i Zdravka Mamića. Sudac istrage: ''Formalno, postoje uvjeti za izručenjem''

''Potpisom navedenog Sporazuma supruga je pristupila dugu osuđenika s osnova imovinske koristi oduzete presudom Županijskog suda u Osijeku od 6. lipnja 2018.'', priopćili su.

Hrvatska je već naplatila iznos od 7.506.624,21 kuna te se supruga obvezala isplatiti ostatak od 44.530.811,52 u roku od trideset dana od dana sklapanja Sporazuma.

''Navedeni iznos uplaćen je 21. srpnja 2021. u korist proračuna Republike Hrvatske'', objasnili su.

Nema utjecaja na pravni status

"On je rekao da želi da to bude hrvatskoj državi i hrvatskom narodu, prije svega hrvatskom narodu, da će to dati i da će se naći modusi da to bude tako učinjeno", rekao je u svibnju Mamićev odvjetnik Veljko Miljević, podsjeća u svom prilogu reporterka Dnevnika Nove TV Petra Buljan.

Imovina mu je ionako bila blokirana. U slučaju da se država ide naplatiti od nekretnina i pokretnina, smatrao je - neće biti prodane za onoliko koliko vrijede. Zato se, među ostalim, i kreditno zadužio, a novac vratio državi. Iako je najavljivao da ga u proračun ne želi uplatiti.

"U svakom slučaju će se nastojati izbjeći mogućnost da to koriste oni koji će spriječiti da to dolazi do hrvatskog naroda", rekao je još Miljević.

Kako se neslužbeno doznaje, Mamićeva supruga za isplatu duga morala je podignuti kredit, no zasad nije poznato je li se zadužila za cijeli iznos ili samo dio duga, kao ni je li riječ samo o jednom kreditu ili više njih.

No na njegovu pravnu situaciju - povrat novca nema nikakav utjecaj. Predao je ustavnu tužbu. Smatra da mu je u Osijeku povrijeđeno pravo na pravično suđenje. Kako Dnevnik Nove TV doznaje - Ustavni sud tužbu će rješavati tijekom jeseni.

Ako mu presuda bude ukinuta, Mamić neće odmah dobiti natrag 52 milijuna kuna. Novac ostaje kao osiguranje do okončanja procesa.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene