Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bolja Hrvatska

MALI RIJEČKI VIRTUOZ 'Meni je dosta da me zovu Frano. Samo volim svirati'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zovu ga čudom od djeteta. Kao petogodišnjak održao je samostalni koncert klasične glazbe na gitari, najmlađi je član društva skladatelja i najmlađi Hrvat koji je izveo Vivaldijev koncert. Svirao je sa svjetskim zvijezdama, osvojio niz nagrada, snimio autorski album, a tek mu je jedanaest godina. Frano Živković iz Rijeke je Bolja Hrvatska.

Mnogi ne vjeruju dok ne vide svojim očima. Malog riječkog virtuoza pogledale su tisuće ljudi na You Tubeu. I svi se slažu u jednom Frano je pravo gitarističko čudo. 

Pročitajte i ovo Katarina Brajdić - 4 Bolja Hrvatska Katarina ima posuđenu protezu: ''Kad čovjeku zatreba da mu je vratim, morat ću je vratiti'' Bolja Hrvatska 26.02.2024. - 2 Doktorirala s najvišim ocjenama Prva svjetska gramatika romskog jezika djelo je Katarine Katavić: "Jezik je prelijep, htjela sam ga prikazati što bolje mogu"

'Meni je dosta da me zovu samo Frano. Ja nisam sebi ništa drugo. Samo volim svirati', kazao je skromni Frano Živković koji gitaru svira od svoje treće godine.

Do danas je snimio album za koji je napisao sedam pjesama. Uspio je izvesti i Vivaldijev koncert u D-duru pred kojim se oduzmu i prsti onih puno iskusnijih svirača. A sa samo pet godina održao je samostalni koncert.

PRVA GITARA COUNTRYA Petorica Hrvata pomela konkurenciju prestižnog američkog natjecanja

'Bilo je prilično zabavno. Svirao sam neke skladbe koje su mi bile prilično lijepe', rekao je Frano.

Ipak, priznaje, najljepši su mu nastupi s gitarstičkim virtuozom i njegovim uzorom Tomijem Emanuelom. S njim je Frano zasvirao čak nekoliko puta. Oduševljena je bila i australska zvijezda.

'Ovo je budućnost gitare. Učitelj je postao učenik, to se upravo dogodilo!', kazao je Tommy Emmanuel prilikom jednog zajedničkog koncerta.

A kako je Frano ipak još uvijek učenik svoju ljubav mora uskladiti sa školom.

'Usklađuje je bez problema. Školske obaveze riješi čim dođe kući, a s glazbom živi po cijele dane', rekla je Franova mama, Sandra Polić Živković.

Ne čudi onda da je osvojio i niz nagrada na različitim festivalima. Svira još violinu i klavir pa ipak nije baš siguran što želi biti kad odraste.

'Želio bih biti puno toga. Sikar, glazbenik, pjesnik, skladatelj, pisac, pa možda i borac', rekao je Frano. 

Da je borac, to je već pokazao. A na dobrom je putu da ostvari i ovo ostalo.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene