Maleni grad za velike uhljebe (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Maleni grad za velike uhljebe (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr

Imaju samo jednu zaposlenu glumicu, predstave rade s amaterima ili vanjskim suradnicima, ali zato će od Nove godine dobiti šeficu scensko-tehničkog odjela.


Scenarij je to zapošljavanja u Gradskom kazalištu Požega gdje je novom sistematizacijom nedavno otvoreno dosad nepostojeće radno mjesto.

Vezani članci Snažno nevrijeme praćeno tučom poharalo Požegu i okolna sela - 17 Proglašena prirodna nepogoda: Poznat rok za prijavu štete od tuče u Požeštini Andrej Plenković Premijer o nagradama za cijepljenje: ''Ja nisam baš za to, što ćemo onda s milijun i pol ljudi koji su se već cijepili''

Požeško kazalište pod reflektorima se tako našlo zbog zapošljavanja.

„Vi morate imati osobu koja će upravljati svjetlom, upravljati tonom, koja će se baviti da su svi rekviziti, scenografija, da sve to štima“, kaže Kazimir Balog, zamjenik ravnateljice Gradskog kazališta Požega.

"Jednostavno je previše posla"

Sve to radit će nekadašnja zamjenica ravnatelja, ujedno i bivša tajnica županijskog HDZ-a, koja je u međuvremenu izašla iz stranke. U kazalištu je dobila otkaz kao tehnološki višak, a sada se vraća na novoosnovano mjesto voditeljice scensko-tehničkih poslova. Zapošljavanje je odbila komentirati, a u kazalištu njezin povratak smatraju potrebnim.

„Previše je jednostavno posla“, kaže Balog.

Ove sezone kazalište je imalo 180 predstava i drugih događanja. Na platnoj listi od deset zaposlenih samo je jedna glumica, a gotovo polovicu čini tehnika. Financiraju se iz gradskog proračuna.

„To nije izdatak, to je ulaganje, prema tome, ravnatelj ima apsolutnu moju potporu, ne samo moju nego i svih onih koji rade u gradu“, kaže gradonačelnik Požege, HDZ.ov Darko Puljašić.

Ravnateljica nije tražila zapošljavanje

Sadašnja ravnateljica, koja je na rodiljnom dopustu, u telefonskom razgovoru pak tvrdi da zapošljavanje nije ni tražila ni odobrila, a nepotrebnim ga smatraju i u dijelu HDZ-a. Pred kamere je htjela samo oporba kojoj nije sporan malen broj zaposlenih glumaca, već, kako kažu - izmišljeno radno mjesto.

„To upošljavanje je bilo bespotrebno, pogotovo što je riječ o osobi koja je prije godinu i pol, dvije, uzela otpremninu“, kaže Tamara Puač, gradska vijećnica SDP-a.

S novom šeficom tehnike, porezni obveznici za plaće u kazalištu davat će oko 900.000 kuna.

Zapošljavanja je bilo i u drugim gradskim tvrtkama, a posao su redom dobili članovi HDZ-a. Gradonačelnik kaže, sve se radi po zakonu, a je li i moralno, na naš upit iz središnjice stranke - nisu odgovorili.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr