Ivan Malenica ispred Vlade (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)
Ivan Malenica ispred Vlade (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ministar uprave Ivan Malenica izjavio je u petak kako reformska mjera povjeravanja poslova ureda državne uprave županijama ima za cilj veću učinkovitost toga sustava te približavanje većeg broja usluga građanima.


Nakon sastanka s osječko-baranjskim županom Ivanom Anušićem Ivan Malenica je kazao kako je, nakon donošenja novog Zakona o sustavu državne uprave u srpnju, trenutno u pripremi 66 posebnih zakonskih propisa, koji bi trebali omogućiti Županijama da od 1. siječnja obavljaju državne poslove.

Vezani članci Ivan Malenica Ministar pravosuđa Malenica najavio izradu nove Strategije borbe protiv korupcije Josipa Rimac i Ivan Malenica (arhiva) Halo, sredi mi ispit: Ministar tvrdi da dvoje djelatnika više nije u ispitnoj komisiji

To podrazumijeva preuzimanje državnih službenika, opreme i sredstava za rad, a državni službenici koji su do sada obavljali poslove u sklopu sustava državne uprave prelaze u sastav županija i postaju službenici u lokalnoj i područnoj samoupravi.

Radi se o poslovima društvenih djelatnosti, gospodarstva, imovinsko-pravnih odnosa i opće uprave, a Ministarstvo uprave zadržava upravnu inspekciju, upravni nadzor i nadzor zakonitosti općih akata jedinica lokalne samouprave, pojasnio je Malenica.

Župan Anušić iskazao je spremnost da ispostave ureda državne uprave i matične urede nadopuni uslugama i poslovima koje je do sada obavljala županija, pa će građani na cijelom području županije imati dostupnost većeg broja usluga i poslova.

Sredstva za obavljanje tih poslova osigurana su u državnom proračunu za 2020. godinu, radi se o 350 milijuna kuna na razini Hrvatske, a osigurano je i 150 milijuna kuna za otpremnine djelatnicima ureda državne uprave.

"Analize pokazuju da će oko 600 zaposlenika ureda državne uprave iskoristiti tu mogućnost i preuzeti otpremninu. Na taj će se način smanjiti ukupan broj službenika", rekao je Malenica.

Anušić je ocijenio da građani preustrojem neće biti zakinuti jer će se poslovi ureda državne uprave sada obavljati u sklopu županije, i to puno učinkovitije. (Hina)